Mesec bi pokojninski sistem in demografsko sliko Slovenije reševal z uvozom tujcev!

Datum:

Kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec namerava pokojninski sistem reševati z odpravo prekarnosti, napovedal je dodatno priseljevanje delavcev iz tujine. S tem naj bi celo popravili demografsko sliko, naivno meni Mesec. 

Na zasedanju prve nujne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je bil zaslišan tudi ministrski kandidat Luka Mesec, ki se je uvodoma predstavil, zatem pa so sledila vprašanja poslancev. Kot prva je Mescu vprašanje zastavila poslanka SDS Karmen Furman: “Uvodoma smo lahko slišali, da naj bi bil v vašem mandatu poseben poudarek na boju proti revščini.” Izpostavila je problem draginje, ki je na vidiku in se že čuti zaradi dvig cen hrane in energentov. Obenem je na vidiku jesen in zima, ko bo to področje še posebej pereče. Izpostavila je namen ministra, da dvigne minimalne pokojnine in plače ter izpostavila napoved uvajanja novih dodatnih davkov, ki bodo državljane udarili po žepu.

Izpostavila je tudi načrtovano razveljavitev zakona o dohodnini, ki je prinesla razbremenitev plač vsem.Zanima me, kakšni so vaši izračuni teh ukrepov oziroma koliko jih bodo ljudje dejansko občutili, če boste na eni strani nekaj dvignili, na drugi pa dodatno obdavčili prihodke državljanov. Zanima nas še, kakšne konkretne ukrepe pripravljate za tiste, ki so tik nad to minimalno plačo, ki jo predvidevate v višini 800 evrov.” Furmanovo je še zanimalo, na kakšen način so prišli do zneska glede na trend rasti plač v zadnjih dveh letih, saj bi slej ko prej prišli na takšen znesek še v tem letu. Izpostavila je še, da je v skladu z izračunom prag revščine približno 813 evrov.

Mesec bo moral zagotoviti dodaten denar za domove za starejše
Naslednja je vprašanje zastavila poslanka SDS Alenka Helbl, ki se je osredotočila na javno in socialno varstvene zavode, torej domove za starejše.Zaradi višanja cen storitev in materiala se cene zavodov, uspešnih na razpisih za prenovo kapacitet za starejše, dogaja, da so ponudbe potencialnih izvajalcev bistveno višje, kot imajo na razpolago še odobrenih sredstev za sofinanceranje.” Ocenila je, da bo javnim zavodom zmanjkalo približno 20 milijonov evrov. Zanimalo jo je, ali nameravajo zagotoviti ta sredstva, da bodo možne prenove oziroma novogradnje, ter zakonske pogoje za zagotavljanje eno- in dvoposteljnih sob, ki jih je treba zagotoviti do leta 2023. In pogoje za zagotavljanje prilagojenih kapacitet za prilagojene v primeru izbruha nalezljivih bolezni. Izpostavila je tudi problematiko pomanjkanja kadrov na področju zdravstva.

Image

Petnajst let se v domove za starejše ni vlagalo
Vprašanje je zastavil tudi Aleksander Reberšek iz Nove Slovenije: Med epidemijo covida-19 se je jasno pokazalo, da so obstoječi domovi za starejše potrebni prenove, že desetletje ali več pa je tudi jasno, da potrebujemo nove namestitve, v katere se pred tem 15 let in več tako rekoč ni vlagalo. Zanima me, ali boste nadaljevali z vsemi temi 145 investicijami, ki so trenutno v teku na področju oskrbe starejših in ki so bile začrtane in začete v mandatu Janeza Ciglerja Kralja?”

Napovedal je dodatno priseljevanje
Eva Irgl
je sprva želela, da bi bili odgovori Mesca bolj natančni in kompleksno obrazloženi, bolj ji je tudi postalo jasno, zakaj bo postal minister za solidarno prihodnost, saj bo tako lažje zamegljevati poznavanje vsebine, saj nihče ne ve, kaj to točno pomeni. Ministrstvo za delo in družine namreč zahteva široko poznavanje vsebin, kar pa Mesec ni izkazal. Mesec je odgovoril, da je ministrstvo za delo celo lažje upravljati kot ministrstvo za delo, družine in socialne zadeve, saj se bodo ukvarjali s stanovanjsko politiko. Eno leto bo izgubil samo z organizacijsko in infrastrukturno vzpostavitvijo ministrstva.

Image

Kdaj namerava zvišati prenizke invalidske pokojnine, je zanimalo Irglovo, saj Mesec tega ni navedel. Izračune bodo uredili do jeseni, ocenjuje Mesec, saj takrat prihaja draginja. Prav tako je Irglovo zanimalo, kako bo reševal problematiko domov za starejše, ki se je razgalila med epidemijo. Kako bo poskrbel, da bodo ljudje lahko premostili podražitve in prisotno revščino.

Ker je Robert Golob napovedal dodatne obdavčitve, ukinitev olajšav in ukinitev ukrepov, je poslanko SDS zanimalo, kako namerava na kratek rok še dodatno znižati brezposelnost ter kako bo nasprotoval dvigu upokojitvene starosti, saj smo starajoča se družba. Pokojninski sistem namerava Mesec reševati z odpravo prekarnosti, napovedal je dodatno priseljevanje delavcev iz tujine. S tem naj bi celo popravili demografsko sliko, naivno meni Mesec.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...