Analitiki: Golob bo z Jankovićevo “pomočjo” izgubil precej verodostojnosti in tudi glasov

Datum:

“To je bila politično naivna poteza, kjer bo Robert Golob kvečjemu izgubil precej verodostojnosti in tudi glasov,” je podporo Gibanju Svoboda s strani župana Zorana Jankovića komentiral politolog dr. Miro Haček, ki je glede Jankovića na Twitterju tudi zapisal, da eno drži kot pribito: v katerikoli zreli demokraciji tak politik ne bi ostal politik niti en sam dan. Podobno pa se z njim strinja tudi politični analitik Miran Videtič, ki sicer meni, da Jankovićev prihod na kongres Gibanja Svoboda sicer ni presenečenje.  Golobu prav gotovo ne grejo na roko niti medijska razkritja  – Siol je objavil uradni zaznamek iz afere farmacevtka, Finance pa so razkrile dokumente iz sodnega registra, ki pričajo o tem, kako bo župan mesečno dobival dodatnih 26 tisočakov; priloge prodajne pogodbe razkrivajo tudi, kako se je Jankovičeva družina financirala v prejšnjih letih. Za nameček pa je še soustanovitelj Electe napovedal izid knjige, ki bo na več kot 500 straneh dokumentirano razkrila Jankovičeve rabote – Golob bi res moral bolje razmisliti, koga posede v svoje prve vrste. 

Po besedah političnega analitika je prihod Zorana Jankovića na kongres Gibanja Svoboda lahko presenečenje le za najbolj naivne in to iz več razlogov. V prvi vrsti smo videli tri ključne ljudi gibanja, torej Roberta Goloba, Andreja Ribiča in nekdanjo sodnico Urško Klakočar Zupančič – znano je, da so med njimi vezi z Jankovićem zelo močne. Z Golobom sta bila strankarska pajdaša že v preteklosti, Ribič z družino Janković goji osebna prijateljstva, pri Klakočarjevi pa vemo, da je delovala v nekem sodnem sistemu, kateremu je Janković nekakšen idol. Spomnimo se samo izjav njenih kolegic sodnic – Karmen Erčulj je na Facebooku občudujoče zapisala: “Nekaj ima tale naš Zoki.” Sodnici Nini Drozdek Draganić pa je ob trenutku, ko ga je oprostila v zadevi Niš, ponudil roko v zahvalo, ki jo je ona sprejela. Res nenavadno in nedopustno hkrati.

Medtem ko nekateri menijo, da Zoki “nekaj ima”, pa spet drugi menijo povsem nasprotno. Če pogledamo v preteklost, se Karlu Erjavcu in njegovi stranki DeSUS javna Jankovićeva podpora leta 2018 ni ravno obnesla – komaj da so uspeli prestopiti parlamentarni prag. K Jankovićevi priljubljenosti tudi ne bo pripomogla objava Siola – objavili so namreč doslej javnosti prikriti uradni zaznamek in uradni zaznamek višje kriminalistične inšpektorice Liljane Vogrinec ter višjega kriminalističnega inšpektorja Tihomirja Žgavca o tem, kaj je župan Ljubljane in predsednik Pozitivne Slovenije v zameno za zaposlitev Katarine Ravnikar pričakoval in v svoji pisarni tudi dobil – za nameček pa se je kasneje zglasil tudi na njenem domu. “Po podatkih, ki so danes prišli v javnost, bi človek pričakoval, da se nemudoma oglasijo razne Nike Kovač in Tee Jarc, pa tudi Tanja Fajon in Alenka Bratušek, ampak očitno se njihov boj za pravičnost in spoštovanje konča  tam kjer se začne politični interes levega političnega pola,” je komentiral Videtič.

Miran Videtič

Nekdo iz Kučanovega omrežja ga je moral podpreti
“Zdi se mi, da so izgubili občutek za realnost,”
je še komentiral Videtič in pojasnil, da Janković morda lahko gibanju nekaj malega prinese v Ljubljani, ampak zgolj znotraj tega mehurčka – torej če bo na eni strani Gibanje svoboda pridobilo nekaj glasov, bo te glasove hkrati zgubila stranka SD oziroma nekdo od strank KUL-a. Po mnenju Videtiča gre za klasično pretakanje znotraj mehurčka teh glasov. Jankovićev prihod na kongres bo Goloba verjetno tudi stal nekaj glasov izven Ljubljane, tam Janković namreč nima nekega vpliva oziroma ne uživa večje priljubljenosti. Videtič je ob tem opozoril tudi na zadrego, ki je očitno nastala v krogih iz ozadja, po kritikah, da vedno potopi stranko SD, je tokrat večino časa z njimi Milan Kučan – iz tega razloga je moral nekdo drug znotraj omrežja poskrbeti za podporo Gibanju Svoboda in očitno je ta naloga doletela prav Jankovića.

V medijih pa se niso pojavili le podatki iz zgodbe s farmacevtko, Finance so razkrile dokumente iz sodnega registra, ki kažejo, da je Janković predstavniku družbe Aegis Janu Becu prodal še zadnji del svoje “slabe” terjatve do Electe, za kar bo na svoj račun prejel 640 tisoč evrov oziroma 26 tisočakov na mesec prihodnji dve leti. Finance še poročajo, da priloge prodajne pogodbe razkrivajo tudi, kako se je Jankovičeva družina financirala v prejšnjih letih. Županova žena Marija Janković in partnerka Damijana Jankovića Ursula Gawish sta si od leta 2014 izposojali denar pri podjetju Jana Beca. Njun dolg do podjetja Aegis je do letos narasel na slabega pol milijona evrov, a jima tega ne bo treba odplačati – dolg je namreč prevzel župan Janković in ga pobotal z delom kupnine za terjatev do Electe.

Spomnimo, Janković je leta 2004 svojima sinovoma za 7,8 milijona evrov prodal podjetje Electa inženiring, celotno kupnino pa je posodil Electi Holdingu. Vse tri Electe so leta 2018 končale v prisilnih poravnavah, skupen dolg do upnikov pa je znašal 29 milijonov evrov. Jankoviću je Electa ostala dolžna 6,123 milijona evrov, saj naj bi del poplačila prejel že leta 2011, je Financam pred leti razlagal Damijan Janković. Direktor Damijan Janković je v načrtu finančnega prestrukturiranja predvidel odpis 95 odstotkov dolga, predlog je bil s pomočjo prijateljskih upnikov tudi potrjen – razen v prisilki Electe Holdinga, ki jo je Janković po zapletih na sodišču, na koncu umaknil. Glavni igralci pri potrjevanju prisilnih poravnav so bila podjetja Jana Beca, ki je do odločilne vloge v prisilnih poravnavah Elect prišel prek nakupa terjatev – ključna paketa terjatev je odkupil od avstrijske Hete (slabe banke nekdanje Hypo banke) in Zorana Jankovića. Večino terjatev je po poročanju Financ Bec odkupil prek podjetja Glanc, ki ga je pozneje preimenoval v Aegis. Bec je od Zorana Janovića sprva odkupil za pet milijonov evrov nezavarovanih terjatev do Electe. Za ta del naj bi Bec plačal 380 tisoč evrov, je že pred časom za 24ur zvečer pojasnil Zoran Janković. Na Financah so takrat ocenili, da je bil za Jankovića to dober posel, saj v primeru stečaja Electe ne bi dobil ničesar, če bi se poplačal po pogojih prisilne poravnave (95-odstotni odpis), pa bi lahko dobil največ 250 tisoč evrov.

Prihaja knjiga o Jankovićevih kriminalnih rabotah v Electi
Ljubljanskemu županu pa se očitno obeta še več razkritij – njegov nekdanji poslovni partner in soustanovitelj Electe, je napovedal izid knjige, ki bo na več kot 500 straneh dokumentirano razkrila Jankovićeve rabote. Za portal Prava.si je soustanovitelj Electe povedal, da so se njune skupne aktivnosti pričele že v Mercator Investi, kamor je sam prišel leta 1984. Povedal pa je tudi, da je vesel, da se je po hitrem postopku umaknil iz podjetja: “Zdaj ugotavljam, da sem se pravi čas umaknil iz te čudežne firme prevar, izsiljevanja, nategov, menjav lastništev in drugih fantomskih lastnikov, nategov izvajalcev in drugih kriminalnih rabot.” Electo so ustanovili štirje partnerji, vsak z lastniškim deležem 25-odstotkov ( I.B., M. T., Z.J., F.K.), sedež podjetja pa je bil v prostorih podjetja Žarek na Cankarjevi ulici 10 v Ljubljani. Janković v uradnih dokumentih (Ajpes) in svoji biografiji piše, da je družbo Electa ustanovil dne 10.5.1990, kar je po besedah soustanovitelja laž: “Electa je bila ustanovljena dne 7.4.1990.” Kdo ve, zakaj ljubljanski župan laže o tako banalni podrobnosti.

To je bil modus operandi slovenske Udbe
Electa je pred leti imela podpisan projekt projektiranja trgovskega centra Malinska na Krku, ki ga je pridobil soustanovitelj Electe. Na prvem skupnem sestanku Electe je povedal, da pod pogoji, ki jih je postavil Janković v tem podjetju ne bo delal. Kljub podpisani pogodbi je odšel in ustanovil novo podjetje PRO-ING in kasneje podpisal pogodbo za projekt inženiringa opreme trgovskega centra Malinska. Konec leta 1991 je PRO-ING podpisal takrat enega največjih privatnih poslov v tistem času s upravo državnega podjetja G &P (Golf in Park) hoteli Bled d.d. za kompletno adaptacijo hotela Golf, Park in generalno nabavo inventarja in vseh drugih investicij. Pogodba je bila vredna 21.734.672 takratnih nemških mark. Za nagrado je dotični soustanovitelj Electe prejel kazensko ovadbo s strani kranjskega tožilstva. Po prihodu v Kranj so ga pridržali in grozili z zaporom, pregledom poslovnih prostorov in stanovanja. Kazenska ovadba je bila po šestih mesecih ovržena. “To je bil modus operandi slovenske Udbe na moj čisto legalen posel. Kranjski udbaši tega niso morali mirno požreti! Vsi akterji s tistih časov bodo rade volje to potrdili. Tako ne bo potrebna nobena raziskava (kriminalist Pavel Jamnik to dobro ve),” je zatrdil nekdanji lastnik podjetja PRO-ING in soustanovitelj Electe.

Bo z razkritji v knjigi končno mrknil tudi Jankovićev sončni žarek?
Soustanovitelj Electe je pojasnil tudi nekaj drugih podrobnosti, med drugim je govoril o podjetju Sonce, ki ga je ustanovila MOL. V glavnih vlogi je bil Hrvoje Drašković, šef ljubljanske Energetike. Finančna direktorica Sonca je bila Jelka Brataševec, firma pa je premogla še “tajnico in fikus.” Po firmi je postopal tudi poznejši stanovanjski tajkun in nekdanji vidni član LDS Edvard Oven, čeprav sploh ni bil zaposlen v Soncu, ker je tudi on vedril v Energetiki Ljubljana. Z zaposlitvijo na Soncu je nekdanji Jankovićev partner ugotovil, da je imelo podjetje z vsemi silnimi referencami na svojem transakcijskem računu borih 4 tisoč dinarjev. In oni bi se lotevali velikih investicijskih poslov! “Ampak elitna lokacija pa je bila,” je nekdanji partner, ki se je takrat na priporočilo Jankovića znašel v podjetju Sonce, na lepi lokaciji nasproti mestne hiše Ljubljana in Rotovža. Vseeno jim je z ekipo ekipo štirih zaposlenih v dveh mesecih uspelo podpisati štiri večje posle ter še nekaj manjših. Podpisan je bil posel za hotel Corintia v Baški, hotel Jadran v Opatiji, trgovski center Živila Kranj v Kranju in trgovski center Jestvina v Kopru. To je resnica o začetnem kapitalu podjetja Sonce in vso nadaljnjo kriminalno dejavnost, ki traja še do danes. “Vendar, ko sem na štiri oči zagrozil Draškoviću, da razkrijem celotno prevaro o Ovnovi zaposlitvi, sem pristal na kompromis. Oven se je zaposlil v Soncu (protizakonito), to pa je ustanovilo sestrsko firmo Žarek,” je povedal sogovornik, ki je še pojasnil, da je bila sestrska firma podjetje Sonca, Žarek d.o.o. ustanovljena na Cankarjevi ulici 10 v Ljubljani, posredno v lasti MOL. v knjigi ki jo namerava izdati, bo gotovo objavljena še marsikatera podrobnost, ki bo razkrila Jankovićevo sumljivo poslovanje.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...