Antifa bo v ZDA kmalu razglašena za teroristično organizacijo, bi lahko enako ravnali tudi pri nas?

Datum:

Ameriški predsednik Donald Trump si resno prizadeva, da bi ultra-levičarsko organizacijo Antifa v ZDA razglasili za teroristično. Tako se je odločil po številnih njenih nasilnih dejanjih, nazadnje ob nedavni smrti temnopoltega Američana, ko so izbruhnili protesti po vsej državi, in ki so se prelevili v nasilno obračunavanje s policijo, ropanje trgovin in linčanje nasprotnikov. V ZDA je sicer opažen porast števila članov te potencialno teroristične organizacije že od pričetka Trumpovega vladanja dalje. Leta 2017 se je v ZDA pojavila prva peticija za razglasitev te organizacije za teroristično, s čimer bi dejanja njenih članov izenačili z dejanji pripadnikov Al-Kaide ali ISIS-a, kar je lahko zgled Sloveniji. Tudi pri nas smo namreč priča podobnim nasilnim dogodkom, med drugim na petkovih protestih, ko je skupina levičarskih aktivistov napadla službeni avtomobil televizije Nova24TV. 

                   

Ameriški predsednik Donald Trump je z napovedjo, da bo skrajno levičarsko organizacijo Antifo razglasil za teroristično, dvignil veliko prahu svetovnih medijev in javnosti. Če bo zakon zaživel, se bo člane te organizacije preganjalo na enaki osnovi kot teroriste iz Al-Kaide oziroma ISIS-a. Ob tem se pojavlja vprašanje, kaj je v resnici t. i. “antifašistična” organizacija, predvsem pa, zakaj jo želi Trump tako drastično sankcionirati. Antifa slovi po svojih skrajno levičarskih pogledih in po t. i. “antifašizmu”. Poleg tega je skrajno borbeno naravnana ter vključuje avtonomne skupine aktivistov, ki imajo politične cilje, pri svojem delovanju pa so neposredni. Za dosego svojih ciljev se nadvse radi poslužujejo raznovrstnih oblik protestov, pa tudi hekerskih napadov, v svojih akcijah pa pogosto uničujejo tujo lastnino ter so fizično nasilni. Na različne načine se tudi izživljajo nad vsemi, ki jih razglašajo za fašiste, rasiste in skrajne desničarje, poroča Polonia Christiana.

Poleg tega pripadnike skupine Antifa zaznamujejo še pogledi, ki bi jih lahko označili z besedo “antikapitalistični” ter so tesno povezani z ideologijami, ki jih označujemo z anarhizmom, anarho-komunizmom, komunizmom, marksizmom in socializmom. Ime Antifa je nemškega izvora in gre za okrajšavo slogana “Antifaschistische Aktion” (antifašistična akcija). Antifa je sicer mednarodna organizacija, ki jo je zaradi njenega karakterističnega delovanja in notranje strukture težko natančno definirati. Gre za skupnost brez neke jasne hierarhije in jo zaznamujejo zelo različni levičarski pogledi. Za njene pripadnike je značilno, da se oblačijo v črno in prekrivajo obraz, najpogosteje z rutami, in sicer z namenom ohranjanja anonimnosti. Njihova poglavitna lastnost je agresivnost. Pri organizaciji protestov se člani organizacije poslužujejo še zlasti družbenih omrežij in spletnih strani. Z namenom intimnega obveščanja svojih članov uporabljajo tudi šifriranje. V ZDA je na teroristični značaj te skrajne levičarske organizacije prvi resno opozoril prav aktualni ameriški predsednik.

Antifa v ZDA (Foto: epa)

Tako je na primer leta 2017 prišlo do spopadov med Antifo in “alternativno desnico”. Pripadniki Antife naj bi nasprotnike obmetavali z molotovkami in razbijali okna, podobni dogodki pa so se ponovili tudi pozneje istega leta, ko so ultra-levičarski aktivisti uporabili tudi palice, kije in kemikalije. Leta 2017 smo lahko v kraju Charlottesville prvič slišali slogan “Daj nacista na gobec!” Pripadniki Antife so bili v preteklosti odgovorni tudi za številne druge nasilne izpade na skupinskih zborovanjih. Vse od pričetkov vladanja Trumpa pa se opaža močno okrepljeno delovanje pripadnikov te potencialno teroristične organizacije. Leta 2017 se je k sreči pojavila tudi prva peticija z namenom njene razglasitve za teroristično, in sicer na celotnem območju ZDA. V zadnjem času lahko nasilno delovanje Antife spremljamo ob protestih, povezanih s smrtjo Afroameričana Georgea Floyda, z dne 25. maja 2020. Člane te skrajne organizacije se med drugim obtožuje nasilnega obračunavanja s policijo, ropanja trgovin, linčanja in zažiganja policijskih vozil.

Antifa uničuje avtomobil Nove24TV (Foto: posnetek zaslona)

Do podobnih izgredov Antife prihaja tudi pri nas, nazadnje se je incident pripetil na petkovih protivladnih protestih. V soboto je bil na socialnem omrežju Twitter objavljen posnetek, iz katerega je razvidno, da je skupina protestnikov na kolesih, ki so bili zamaskirani v črno, blokirala voznika pri vožnji skozi središče Ljubljane na Gosposvetski ulici. Kot je zapisal novinar Nove24Tv Luka Svetina, naj bi protestniki obkolili službeni avtomobil Nove24TV, ki ga je vozil snemalec. Iz posnetka je razvidno, da se je protestnik, po videzu sodeč pripadnik skrajne levičarske skupine Antifa, usedel na pokrov motorja in z zadnjico večkrat poskušal poskočiti. Drugi protestniki naj bi z rokami tolkli po oknih avtomobila in celo brcali v pločevino. Na posnetku se sliši, da kolesar, ki se je usedel na pokrov motorja, kljub večkratnemu trobljenju voznika ni želel prenehati s svojim spornim ravnanjem. Skupina pa se je oddaljila šele, ko je zaslišala policijske sirene.

Antifa v Ljubljani na protestih. (Foto: družbena omrežja)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...