Antisemiti napadli judovski center v Ljubljani

Datum:

Ostro obsojam grozljiv izbruh antisemitizma v Ljubljani. Dovolj je bilo!” je novinar judovskega rodu Nejc Krevs zapisal ob fotografiji vandaliziranih vrat judovske skupnosti v Ljubljani z antisemitskim sporočilom.

Nekritično podpiranje palestinskega terorizma in vojne v Gazi s strani slovenskih medijev in strank vladne koalicije v slovenskem javnem prostoru že rezultira v odkritih napadih na zelo malo številno judovsko skupnost v Sloveniji. Vrata sinagoge na Križevniški ulici v Ljubljani, kjer ravno poteka Festival strpnosti, so namreč ponoči popisali s kljukastim križem in Davidovo zvezdo.

Pri tem je naravnost grozljivo, kako protiizraelski aktivisti Izraelce primerjajo z nacisti, sami pa proti njim uporabljajo prav nacistične metode diskreditacij in ustrahovanj. Pred dobrim tednom dni so že vandalizirali fasado nekdanje sinagoge v Mariboru.

Spomnimo, da praktično vse stranke vladajoče levice odkrito podpirajo palestinski terorizem. V Levici so se celo udeleževali protestov v Ljubljani, kjer so pozivali k uničenju države Izrael. Nazadnje je bil tam tudi v.d. predsednika vlade Luka Mesec, ljubica predsednika vlade Roberta Goloba pa se je na mirovno konferenco v Pariz odpravila kar v obleki v barvah palestinske zastave. Da je mera polna pa razmere v Gazi nekritično ocenjuje predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Ponoven pogrom nad Judi
To onesnaženje se je danes zjutraj pojavilo na naših vratih. Niti v najhujši nočni mori si nismo predstavljali, da bomo v enem najbolj miroljubnih evropskih mest kdaj videli sveže narisano svastiko. Še posebej v takšnem kontekstu. Še posebej v kraju, kot je ta. ‘Da se to ne bo nikoli več ponovilo’ – pravkar smo dobili zelo pomemben dokaz, da se to ponovno dogaja,” je v sporočilu za javnost zapisal Robert Baruh Waltl, sicer predsednik Liberalne Judovske skupnosti Slovenije, direktor Judovskega kulturnega centra, direktor festival Hiša strpnosti – Hiša drugih ter direktor Mini teatra. “To je napad na vse nas, ki živimo v blaginji svobodnega sveta. Naše čudovito mesto in država ne smeta nikoli več doživeti strašljive izkušnje, ki so jo pred 75 leti našim državljanom naredili nacisti,” je poudaril in ob tem spomnil, da so nacisti in fašisti umorili več kot 90.000 slovenskih državljanov, med katerimi je bilo tudi skoraj 600 Judov. “Skupaj se moramo upreti sovraštvu in fanatizmu v naši lepi državi. To ni Bližnji vzhod – Izrael in Palestina. To je naša država. To je Slovenija,” je še zapisal in pozval k čim večji udeležbi festivala strpnosti.

Dogodek odmeva tudi širše
Dogodek v Ljubljani so obsodili tudi v Evropskem judovskem kongresu: “Strašljivo je videti judovski center v Ljubljani, popisan z antisemitskimi grafiti. V stavbi se namreč tudi nahaja sinagoga in muzej zgodovine holokavsta v Sloveniji. Podpiramo judovsko skupnostjo v Sloveniji.

S. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...