Anuška Delić: Gibanje Svoboda je zaradi Črnčeca lahko sram

Datum:

S predlogom Marjana Šarca oziroma z njegovim imenovanjem Damirja Črnčeca na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo imajo po navedbah N1 težave v vseh koalicijskih strankah, tudi v Gibanju Svoboda, kjer so nekateri sogovorniki medija dejali, da so “naravnost zgroženi”. Vendar pa v delu stranke Gibanja Svoboda menda tudi menijo “da je bolje, da je Črnčec na vidnem mestu z odgovornostjo, in se ga da potem tudi lažje sankcionirati, če bo kaj narobe, kot da bi vlekel poteze iz ozadja“. “To je taka buča, da vas je lahko sram,” je komentirala novinarka Anuška Delić, ki je v preteklosti imela nekaj izkušenj s Črnčecem. 

“Sej vi niste resni,” je ogorčeno zapisala novinarka Anuška Delić – odzvala se je namreč na članek medija N1, v katerem so med drugim zapisali, da so v Gibanju Svoboda zgroženi nad odločitvijo Marjana Šarca, da Damir Črnčec postane njegov državni sekretar na ministrstvu za obrambo, po drugi strani pa se jim tudi zdi bolje, kot da bi vlekel poteze iz ozadja, da ga imajo na vidnem mestu. “To je taka buča, da vas je lahko sram,” je komentirala Delićeva in dodala, da je Črnčec  položaj direktorja Sove –  torej “vidno mesto z odgovornostjo” – porabil tudi za konstruiranje pregona zoper njo, in sicer zaradi preiskave neonacijev v SDS. “Osebno je zahteval vnovično interno poročilo, da bo kazalo na škodo Sovi, kar so rabili za pravno podlago. Sodišču Sova ni nikoli predložila Poročila št. 2, ki je bilo potem podlaga za ovadbo zoper mene. Črnčec zaradi evidentne zlorabe funkcije v partijske namene ni bil nikoli sankcioniran,” je pojasnila in vprašala, ali so zato dobili mandate.

Spomnimo, po mnenju slovenskih organov pregona  so članki, ki jih je Anuška Delić pisala za Delo – pisala je o domnevnih povezavah med neonacistično skupino Blood and Honour in dvema predstavnikoma podmladka stranke SDS – razkrili tajne podatke, ki jih je zbirala Sova. Tožilstvo je torej novinarki očitalo, da je leta 2011 storila kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ko je objavila podatke, ki jih je o skrajnih desničarjih v Sloveniji zbrala Sova. Članki so bili objavljeni v času pred parlamentarnimi volitvami 2011, na katerih je zmagala Pozitivna Slovenija, ki ji potem sicer ni uspelo oblikovati vlade. Izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika je bil osumljen tudi novinar Erik Valenčič. Nekdanjemu direktorju Sove Sebastjanu Selanu pa so očitali opustitev ovadbe proti dotični novinarki in tudi proti neznani uradni osebi v Sovi, ki je novinarki predala tajne podatke. Selana je na direktorskem mestu zamenjal prav Črnčec.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...