Počivalšek ob odhodu ponosen na gospodarske dosežke

Datum:

Po tem, ko je bila potrjena 15. slovenska vlada, so na ministrstvih in vladnih službah v teku predaje poslov. Prva sta si v roke segla nekdanji in novi gospodarski minister, Zdravko Počivalšek in Matjaž Han, Počivalšek pa je ob zaključku poudaril, da je ponosen na vse, kar so dosegli na področju gospodarstva v osmih letih.

Po tem, ko so poslanci potrdili ministre 15. slovenske vlade Roberta Goloba, ti prevzemajo posle od svojih predhodnikov. Ob zaključku skoraj osemletnega ministrovanja je ob primopredaji poslov Matjažu Hanu Zdravko Počivalšek povzel, da je ponosen, da so v tem času naredili pomembne korake na gospodarskem področju.

Ob prvi primopredaji poslov med dosedanjim ministrom Zdravkom Počivalškom se je novi gospodarski minister Matjaž Han Počivalšku zahvalil za opravljeno delo in vse njegove napore za dobrobit slovenskega gospodarstva. Počivalšek pa je ob zaključku skoraj osemletnega ministrovanja povzel, da je ponosen, da so v tem času naredili pomembne korake na gospodarskem področju, sploh v zadnjih dveh letih, ki sta bili zaznamovani zaradi covid krize in zdaj vojne v Ukrajini.

Slovensko gospodarstvo se je v zadnjih osmih letih izkazalo
Počivalšek se je od ministrskega položaja poslovil tudi na Twitterju, kjer je poudaril dobro opravljeno delo v letih svojega ministrovanja in naštel kar nekaj odličnih rezultatov in doseženih ciljev, ki jih je Slovenija dosegla v tem času. Poudaril je, da je slovensko gospodarstvo v osmih letih zraslo in da je bil leta 2017 presežen BDP izpred finančne krize. Spomnimo, da je Slovenija v zahvalo visokih prihodkov države takrat v drugem četrtletju ustvarila proračunski presežek v višini 0,3 odstotka BDP, od leta 2014 do danes pa je Slovenija brezposelnost zmanjšala za več kot polovico in sicer iz 140.000 (2014) na 60.000 (2022).

Počivalšek je med drugim izpostavil tudi “TNI: 16 MRD – 8 % rast letno, – prvi greenfield investiciji: Magna, Yaskawa, da smo Lipici zagotovili primeren status, da smo sprejeli Zakon o turizmu, dvignili STO dejavnosti na zavidljiv nivo, zaščitili Mercator, uspešno izvedli predsedovanje Sveta EU, sprejeli 10 PKP-jev in gospodarstvu in ljudem v ključnih trenutkih pomagali s 2.3 MRD, namenili 1 MRD za turizem in z boni približali prelepo Slovenijo, dosegli 8.1% gospodarsko rast, presegli 52 MRD BDP, … in seveda, na ekipo. Hvala vsem.”

Primopredaja med dosedanjim ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in novim gospodarskim ministrom Matjažem Hanom (Foto: STA)

Počivalšek novi ekipi zaželel uspeh, Han pa o novih obljubah
Novi ekipi je Počivalšek ob slovesu zaželel uspešno delo, pri čemer je poudaril, da je stanje v gospodarstvu robustno, izzivi pa veliki. Kljub temu pa verjame, da bodo z osnovo, znanjem in voljo v novi ekipi v sodelovanju z gospodarstvom in gospodarskimi organizacijami v prihodnosti, izzivom kos. Han je zatrdil, da so pripravljeni na izzive, ter menil, da je bilo gospodarstvo pod Počivalškovim ministrovanjem na varni strani, obenem pa obljubil, da se bodo reševanja izzivov lotili takoj. Napovedal je namreč takojšen pregled ukrepov glede cen energentov, ki so po njegovih besedah ključna težava, ki se mora rešiti čim prej.

Ana Hribar

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...