Astina ledena doba: Ministrica se je znašla v nemilosti lastnih podanikov

Datum:

Slovenski filmarji so besni; vsaj tako je videti po izlivih jeze in razočaranja na družbenih omrežjih. V ministrovanje Aste Vrečko so polagali velike upe, zdaj pa postaja jasno, da bo denarja še manj, kot ga je bilo. Eden od njih je celo zapisal, da bodo to obdobje “v zgodovini slovenske kinematografije lahko poimenovali: ’Astina ledena doba’”

Člani zveze društev filmskih ustvarjalcev so sredi novembra v Državnem svetu predstavljali strategijo in akcijski načrt za razvoj domače avdiovizualne industrije. Ampak takrat menda še niso vedeli, kako porazno je finančno stanje na RTV, pa tudi tega ne, da ministrstvo za kulturo za naslednje leto načrtuje dodatno zmanjševanje financiranja SFC-ja in zamrznitev sredstev, ki bi bila namenjena za povračila mednarodnih koprodukcij, je 3. decembra zapisal Saša Tabakovič, in dodal, da bo to (filmarjem) omejilo mednarodno sodelovanje in jih izoliralo, ker da danes slovenskega filma, ki bi bil narejen izključno z državno pomočjo, ni. In še, da se veselega dne kulture zato ne more veseliti.

Aleš Pavlin pa Tabakoviču toži, da so prevečkrat (nov. 2018) poslušali očitno prazne obljube: “Odbor DZ za kulturo je na nujni seji s soglasno sprejetim sklepom ministrstvo za kulturo pozval, da sredstva za film s sorazmernimi letnimi povečanji do leta 2022 dosežejo 11 milijonov evrov, kot je bilo predvideno v NPK 2014–2017.” Tovariši iz Levice so pač postali gospodje ministri in gospe ministrice in imajo vse možnosti v svojih rokah, je zapisal Pavlin, in pomagajo Kosovu in Črni gori, “slovenskim filmskim ustvarjalcem pa čestitajo in pozdravljajo s starim hitom Plavog Orkestra: Ako su to samo …”

To obdobje bomo v zgodovini slovenske kinematografije lahko poimenovali ’Astina ledena doba’,” je še napisal Aleš Pavlin:

Nadalje Vinci Vogue Anžlovar Asto obtožuje kimanja za položaj:

Ministrica Asta torej nič …

D. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...

Kako se znebiti vrtnih polžev

Vrtni polži lahko povzročijo precej škode na vrtu, saj...