Avstrijci ostajajo zvesti desnici, socialdemokrati vedno bolj na margini

Datum:

Nedeljske državne volitve v Avstriji so ponovno dokazale, da so se Avstrijci odločno distancirali od socialnih demokratov in levice. Kljub nekolikšnem razočaranju nad vladajočo Ljudsko stranko, ki so ji tokrat namenili manj glasov, volilno telo ostaja trdno zvesto desnici. Drugouvrščena je bila Svobodnjaška stranka (FPÖ), ki je občutno izboljšala svoj rezultat in prehitela avstrijske socialdemokrate, ki že leta životarijo.

V nedeljo so potekale državne volitve v Spodnji Avstriji, na katerih so izvolili člane deželnega zbora Spodnje Avstrije. Ob rekordni 72- odstotni volilni udeležbi je sicer vladajoča Ljudska stranka na deželnih volitvah v Spodnji Avstriji dobila občutno manj podpore kot prej, medtem ko podpora Svobodnjakom raste, socialdemokrati pa svojo moč še naprej izgubljajo. Avstrijski volivci ostajajo zvesti desnici, kar je možni pokazatelj tega, kaj se lahko zgodi v prihodnosti na parlamentarnih volitvah.

Ni presenečenje, da je na nedeljskih deželnih volitvah v Spodnji Avstriji socialdemokratska SPÖ doživela zgodovinski poraz, njena moč upada. Čeprav je manj podpore dobila tudi Avstrijska ljudska stranka, je bilo to pričakovano glede na predhodna rahla razočaranja. Ne glede na slednje pa avstrijsko volilno telo ostaja trdno zvesto desnici, saj se ob tem niso premaknili v levo, ampak še bolj v desno. Veliko podporo na volitvah je tokrat dobila Svobodnjaška stranka (FPÖ). Očitno je zmagovalka državnih volitev z več kot 10-odstotnimi pridobitvami, prejela je namreč približno 25 odstotkov glasov. Zdi se, da bo stranka zdaj zmagala na avstrijskih zveznih volitvah leta 2024.

Številni verjamejo, da je desna FPÖ na dobri poti, da zamenja ÖVP na čelu nacionalne vlade, ko bodo naslednje splošne volitve, kar se mora zgoditi pred koncem leta 2024. (Foto: epa)

Sodeč po projekcijah se konservativni Ljudski stranki (ÖVP) obeta zgodovinsko najslabši rezultat, in sicer 39,7 odstotka glasov, potem ko jih je leta 2018 prejela 49,63 odstotka. Svobodnjaki (FPÖ) naj bi prejeli 25,4 odstotka glasov, kar je dobrih 11 odstotnih točk več kot na volitvah leta 2018. Slabši izid so poleg ÖVP zabeležili tudi socialdemokrati (SPÖ), ki so z 20,7-odstotno podporo izgubili drugo mesto v deželi in prejeli okoli 3 odstotke manj glasov kot pred štirimi leti. Zelenim se medtem obeta 7,3 odstotka glasov, Neosu pa 6,2 odstotka, navaja APA projekcije agencije Sora in ORF. Ti stranki sta tako zabeležili nekoliko boljši izid kot leta 2018.

Podpora desnici raste
Javnomnenjske raziskave so že pred volitvami kazale, da so se volivci v Avstriji pred pomembnimi regionalnimi volitvami premaknili še bolj v desno. Raziskave iz novembra lani so pokazale, da je skrajno desna Svobodnjaška stranka najbolj priljubljena stranka v državi in ​​da zdaj uživa podporo okoli 28 odstotkov volivcev – kar je 11 odstotkov več kot sredi leta 2020. Strokovnjaki pravijo, da je naraščajoča priljubljenost stranke posledica njenega protipriseljenskega stališča in strahov med volivci glede hitro naraščajoče inflacije in krize življenjskih stroškov v državi. Številni verjamejo, da je desna FPÖ na dobri poti, da zamenja ÖVP na čelu nacionalne vlade, ko bodo naslednje splošne volitve, kar se mora zgoditi pred koncem leta 2024.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...