Javni sektor se bohoti kot v Skandinaviji, toda naš kapitalizem ni enako uspešen kot skandinavski

Datum:

“To je tista zgodba o uspešnem poslovnežu z eno nogo. Sosed vsekakor ne bo obogatel, če si bo šel odrezat nogo. Poslovnež ne živi dobro zaradi ene noge. Skandinavci ne živijo dobro zaradi velike javne uprave. Veliko javno upravo si lahko privoščijo zaradi delujočega kapitalizma,” je zapisal komentator Iršič. 

                   

Slovenci se radi primerjamo s skandinavskimi državami itd., zlasti ko gre za število zaposlenih v javnem sektorju, socialno varnost itd. Ko gre za stroške plač zaposlenih v javnem sektorju, smo zagotovo primerljivi s severnjaki … Smo v špici …

Toda, ko govorimo o delujočem kapitalizmu je zgodba povsem drugačna. Šele zdrav kapitalistični sistem lahko napaja “socialno požrtijo”, medtem ko je socializem, ki bi ga imeli, pot v zadolževanje in propad. Za to imamo vrsto dokazov doma in po svetu. Le zdrav kapitalizem omogoča vzpostavitev učinkovitih socialnih varovalk.

Foto: posnetek zaslona

In dokler bo predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič uspešne podjetnike, kot je Joc Pečečnik “in njemu podobne”, podučevala, naj “začnejo razmišljati manj kapitalistično”, ter dokler bodo poslanci Levice podjetnike “z bajoneti terali v morje”, se nam slabo piše. Slej ko prej bo prišlo do zloma, kot že prihaja v zdravstvu, ki ga “do nezavesti” izčrpavajo lobisti.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...