Avstrijski kancler Kurz zavrnil možnost sprejemanja Afganistancev

Datum:

“Ne strinjam se, da bi v Avstrijo morali sprejeti še več ljudi, ampak ravno nasprotno,” je v povezavi z vprašanjem sprejemanja Afganistancev v državo zatrdil avstrijski kancler Sebastian Kurz in dodal, da je potrebno zavedanje, da je integracija te skupine ljudi težavna. Prepričan je, da bi na pomoč morale priskočiti sosednje države.

V času migrantske krize v letih 2015 in 2016 je Avstrija sprejela 90 tisoč prosilcev za azil, kar je več kot en odstotek njenega prebivalstva. Medtem, ko se Evropska unija ukvarja s tem, kaj storiti z Afganistanci, ki so jim pomagali v zadnjih 20 letih, je Kurz dejal, da prihod v Avstrijo ni možnost. “Nasprotujem prostovoljnemu sprejemu več ljudi. To se ne bo zgodilo v času, ko sem jaz kancler,” je dejal v intervjuju za televizijo Puls 24.

Avstrija ima po podatkih Urada visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) za leto 2020 več kot 40 tisoč afganistanskih beguncev, največ v Evropi za Nemčijo, ki jih je sprejela 148 tisoč. Avstrija ima devetkrat manj prebivalcev kot Nemčija, je nevtralna država in ni članica Nata ter je v Afganistan poslala zelo malo vojakov. “Mislim, da ne bi smeli sprejeti več ljudi. Ravno nasprotno,” je Kurz dejal glede Afganistancev, ki bežijo iz svoje države.

Avstrija je že doprinesla več kot je bilo to potrebno, je dodal po poročanju Indexa in se s tem navezal na veliko število afganistanskih migrantov, ki so že v državi. Dejal je, da bi morali ljudje, ki so zapustili Afganistan, ostati v regiji in spomnil, da sta sosednja Turkmenistan in Uzbekistan sprejela le 14 oziroma 13 beguncev, kar sovpada s podatki UNHCR-ja.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...