Baričič si je spet premislil. Tokrat vendarle nepreklicno odstopil

Datum:

Potem ko je Baričič napovedal odstop in ga kasneje preklical, se je tokrat očitno le odločil in spet odstopil. Predsednik nadzornega sveta Tomaž Glažar je pred tem napovedal, da bo, če vlada ne bo dala soglasja k Baričičevemu imenovanju, odstopil iz sveta.

Informacijo, da Baričič odstopa oz. da je dal odpoved, so v torek sporočili prav iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. To so sporočili dan po izjavi premierja in predsednika SMC Mira Cerarja, ki je dejal, da tudi v SMC ne podpirajo Baričiča za generalnega direktorja UKC. Ko bi svet UKC moral določiti novega v.d. direktorja, se je izkazalo, da Baričič še ni odstopil. A kot kaže, si je danes spet premislil in tokrat zares nepreklicno odstopil z mesta vršilca dolžnosti generalnega direktorja, so sporočili iz UKC.

Baričičeva telenovela traja že več kot eno leto
Andrej Baričič je bil za v. d. direktorja UKC izbran julija lani in je takoj naslednji dan odpotoval na dopust v ZDA. 15. oktobra ga je svet UKC potrdil za polnopravnega direktorja, a je za uraden prevzem poslov potreboval še soglasje vlade. Glažar je takrat vladi grozil, da bo tudi sam odstopil, če vlada Baričiča ne bo potrdila. A v koaliciji že od samega začetka Baričiču niso bili naklonjeni. Najprej so bili proti v SD in Desusu, svoje nesoglasje pa je izrazil tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič. Cerar se je nato znašel v dilemi in čeprav je sprva podpiral Baričiča, ni imel podpore v koaliciji. Kot poroča Požareport, je Baričič nato Cerarju napisal pismo, v katerem je od njega zahteval, naj ga čim prej imenuje, saj UKC-ja že ne bo vodil zgolj kot nek vršilec dolžnosti. Ob tem mu je podporo odpovedala še SMC in drama z odstopi in ne-odstopi se je pričela.

Glažar stopil v bran Baričiču
Baričič je na seji sveta informacijo o njegovem odstopu označil za novinarsko raco, je v izjavi za medije po seji sveta povedal Glažar. Ker odstopne izjave Baričiča ni prejel, je ta ostal na položaju v. d. generalnega direktorja kliničnega centra. Če oz. ko bo vlada zavrnila soglasje k imenovanju Baričiča za generalnega direktorja, namerava Glažar odstopiti z mesta svetnika UKC. A v izjavi za javnost so iz UKC danes sporočili, da je Andrej Baričič vendarle nepreklicno odstopil z mesta vršilca dolžnosti direktorja.

V Sindikatu opozarjajo na absurdno sitacijo
Sindikat zdravstva Slovenije je Cerarja danes javno pozval k čimprejšnjemu ukrepanju glede imenovanja novega vršilca dolžnosti ter k ponovnemu razpisu za izbiro novega generalnega direktorja UKC. Kot so zapisali v sindikatu, opozarjajo na absurdno situacijo, ki je nastala, ko je Cerar kot predsednik vlade javno odrekel podporo imenovanju Baričiča za generalnega direktorja.

“Tako imamo na eni strani Baričiča, ki naj bi odstopil kot vršilec dolžnosti, pa tega po besedah ministrice ni storil, na drugi strani pa Glažarja, ki je še do nedavnega javno govoril o tem, da bo tudi sam odstopil, če Baričič ne bo potrjen s strani vlade, sedaj pa še naprej vodi seje sveta zavoda, kot da se ni zgodilo nič,” so v sindikatu zapisali na svojih spletnih straneh.

“Verjemite, da ima javnost dovolj sprenevedanja tako vodstva zavoda kot tudi ministrstva, zato presekajte ta gordijski vozel in tokrat izpeljite zadevo tako, kot se spodobi. Gre za paciente, gre za zaposlene, gre za ugled ustanove, kot je UKC Ljubljana,” so Cerarja še pozvali v sindikatu.

UKC z rebalansom finančnega načrta
Svet UKC je sprejel rebalans finančnega načrta UKC za letos. Po rebalansu bodo prihodki in odhodki UKC višji za 7,3 milijona evrov, poslovanje ob koncu leta pa nameravajo končati z ničlo. Prihodki bodo nekoliko višji zaradi širitve programa, po drugi strani pa bodo tudi odhodki višji zaradi nekaj dodatnih zaposlitev.

J. F., M. G.,STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...