Video: Turki sestrelili rusko letalo, uporniki že v zraku ustrelili oba pilota

Datum:

Na meji med Turčijo in Sirijo je turška vojska razstrelila rusko vojaško letalo, saj naj bi kršilo turški zračni prostor. Turkmenski uporniki v Siriji trdijo, da so oba pilota ubili, ko sta bila še v zraku. Zaradi incidenta bo potekalo izredno zasedanje veleposlanikov zveze NATO. Rusi zanikajo trditve o kršitvi zračnega prostora in incident označujejo za nož v hrbet, ki bo imel za rusko-turške odnose resne posledice.

Ruski minister za zunanje zadeve je zaradi incidenta že odpovedal za sredo načrtovani obisk Turčije, ruskim državljanom pa je svetoval, naj ne potujejo v Turčijo, saj nevarnost terorizma v Turčiji ni nič manjša kot v Egiptu.To bi lahko imelo velike posledice za turško ekonomijo, saj so Rusi drugi največji obiskovalci turških letovišč.

Turška vojska je namreč sestrelila rusko vojaško letalo, ki je v zraku eksplodiralo in se zrušilo na tla na sirskem ozemlju. Turška vojska se je za sestrelitev odločila, saj je letalo v petih minutah kar desetkrat kršilo turški zračni prostor in se na opozorila ni odzvalo. To so potrdili tudi v koaliciji zoper ISIS, ki je pod vodstvom Američanov. Po besedah predstavnika za odnose z javnostjo Steva Warrena še vedno preučujejo, kje točno je bilo letalo pred sestrelitvijo. Bivši predstavnik Turčije v Natu Onur Oymen je zatrdil, da ima turška vlada dokaze, da je bilo letalo na turškem ozemlju.

Z ruskega obrambnega ministrstva so medtem sporočili, da je bilo njihovo letalo verjetno sestreljeno z zemlje, ko je letelo okoli 6 tisoč metrov nad tlemi, a da okoliščine še preučujejo. Vztrajajo tudi, da je bilo ves čas izključno nad sirskim ozemljem in da ni kršilo turškega zračnega prostora.

Ruski predsednik Vladimir Putin je incident označil kot nož v hrbet, ki bo imel močne posledice za odnose med Rusijo in Turčijo. Turčijo je obsodil zavezništva z ISIS in poudaril, da takih grozodejstev ne bodo tolerirari. 

Enega pilota naj bi ubili sirski uporniki vasice, ki jo Rusija bombardira
Rusija od konca septembra obstreljuje cilje v Siriji, po ugotovitvi, da je rusko potniško letalo nad Sinajem strmoglavilo zaradi bombe, ki jo je nastavila Islamska država, pa je te napade minuli teden še okrepila. Kot poročajo sirske oblasti, so Rusi v zadnjih tednih velikokrat obstreljevali tudi vasi s civilisti turkmenistanske manjšine v Siriji, ki so tesno povezani s Turčijo. Alpaslan Celik, namestnik poveljnika brigade upornikov, je za Reuters povedal: “Oba pilota sta bila najdena mrtva. Naši tovariši so streljali v zrak in tam sta tudi umrla.”

Na incident se je že odzval tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Incident obžaluje in dodaja, da je cilj držav, ki sodelujejo v koaliciji, uničenje IS, a je težava v tem, da vojaške operacije očitno niso dovolj usklajene. ZDA, Rusija in Francija naj bi po njegovih besedah že skušale uskladiti te operacije, a je današnji dogodek pokazal, da te usklajenosti ni dovolj.

NATO zaradi incidenta na izrednem zasedanju
Iz Rusije so sporočili, da še ni mogoče govoriti o posledicah incidenta za rusko-turške odnose. Med tem je Turčija o incidentu takoj obvestila ostale zaveznice v Natu, zato se bodo veleposlaniki zveze danes ob 17. uri zbrali na izrednem zasedanju v Bruslju. Tam bo Turčija članice tudi uradno seznanila s sestrelitvijo letala. Vse članice zavezništva so že obljubile skupen odgovor na vojaško grožnjo, če bi članica v primeru napada zahtevala uresničitev 5. člena severnoatlantske pogodbe.

Nemški zunanji minister svari: Pazite, kaj počnete!

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je po poročanju BBC-ja vodilne v Moskvi in Ankari opozoril, da imajo dejanja obojih lahko posledice: “Upam, da bodo med prestolnicami stekli pogovori in da se Ankara in Moskva zavedata odgovornosti, ko gre za reakcije in odgovorne na reakcije.”

Na socialnih omrežjih so turški mediji objavili posnetke sestreljenega letala:

M. G., J. F., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...