Posledice brezskrbnih zasebnih druženj in prijateljevanj so tukaj: Beležimo rekordno število okužb – preko 3300!

Datum:

Včeraj je bila objavljena vest, da so na Hrvaškem potrdili t.i. škotski sev virusa in da je ta precej razširjen med potrjenimi okužbami. Zadnje tedne je bilo govora predvsem o eni izmed številnih mutacij covida-19 in sicer o t.i. britanskem sevu, ki naj bi bil izredno nalezljiv. Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani je opravil analizo, s katero je ugotavljal, če je britanski sev virusa prisoten tudi v Sloveniji. Rezultate bodo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina predstavili v kratkem. Izsledki raziskave kažejo, da analize še niso potrdile prisotnosti seva v Sloveniji. 

Včeraj je bilo opravljenih kar 6.956 PCR testov. Z njimi sta bili potrjeni kar 2.602 novi okužbi, delež pozitivnih PCR testov pa je znašal kar 37,4 odstotka. Hkrati je bilo opravljenih tudi 15.238 hitrih antigenskih testov. Z njimi je bilo potrjenih 752 novih okužb (4,9 odstotka). Skupno smo zabeležili 3354 okužb, kar je največ v enem dnevu doslej in kar 853 primerov okužbe več kot v ponedeljek.

Glede na število okužb po občinah na včerajšnji dan izstopajo: Celje 68, Velenje 53, Šentjur 41, Žalec 51, Slovenska Bistrica 34, Slovenske Konjice 43, Slovenj Gradec 37, Domžale 55, Grosuplje 41, Ivančna Gorica 49, Kamnik 63, Kranj 84, Cerklje na Gorenjskem 24. Novo mesto 98, Črnomelj 48, Dobrepolje 33, Šmartno pri Litiji 31,Trbovlje 35 in Zagorje ob Savi 36. Krško 117, Brežice 67 in Sevnica 46, Koper 71, Ljubljana 271, Maribor 108. Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 106 pacientov. Na novo je bilo v bolnišnice sprejetih 114 pacientov. Na intenzivni negi se je zdravilo 182 pacientov, šest manj kot v ponedeljek. Skupaj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1177, kar je 16 manj kot v ponedeljek. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 24 oseb, v domovih starejših občanov še sedem. Skupaj je bilo 31 smrti.

Vir: Vlada RS
Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju Nuška Čakš Jager je na tiskovni konferenci uvodoma osvetlila, kakšna je situacija po Evropi in po svetu. “V svetu je obarvanost takšna, kot vztraja že kar nekaj časa, intenzivira se na jugu Afrike ter v Južni Ameriki,” je izpostavila in ob tem dodala, da se v Evropi oblak temnih barv zmanjšuje, število primerov namreč upada. Zelo dobro se borijo Madržarska, Bolgarija, Belgija, precejšen porast pa je zaznati v Veliki Britaniji, Irski, Malti, Norveški, Nizozemski in Latviji.
Vir: Vlada RS

Število potrjenih primerov v DSO se zmanjšuje, zvišuje pa se med ostalim prebivalstvom
Po besedah Čakš Jagrove se centri za anketiranje se borijo s številom potrjenih primerov. “Resnično skušamo poklicati vsakogar, vendar pri večjem številu pozitivnih kličemo po prioritetah (najprej kličemo starejše), zato prosim za razumevanje vse, ki klic epidemiologa dobite kasneje.” Od 21. decembra dalje, ko smo začeli z enakovrednim testiranjem s hitrimi testi, se deleži pozitivnih testov spreminjajo. Primerjava z 20. decembrom kaže, da je nekaj regij izboljšalo svojo pozicijo, povprečje Slovenije pa se je rahlo dvignilo, kar pomeni, da regije, ki so nad povprečjem beležijo nekoliko višji odstotek na 100 tisoč prebivalcev. “Število potrjenih primerov v DSO se zmanjšuje, zvišuje pa se med ostalim prebivalstvom.”
Foto: Vlada RS

Najverjetnejši vzroki za prenos okužbe zasebna druženja in družinska srečanja

Delež na 100 tisoč prebivalcev glede na starostno skupino se je v primerjavi z 20. decembrom, ko je bil najvišji delež v starostni skupini 85+, dvignil med mlajšimi prebivalci – med 25. in 40. letom, nekoliko manjši pa je v starostni skupini 45-54 let. “Po podatkih, ki smo jih pridobili z anketiranjem pozitivnih prebivalcev, so bili najverjetnejši vzroki za prenos okužbe zasebna druženja in družinska srečanja. Zadnji podatki še niso zbrani, žal pa je nekaj zabeleženih smrti tudi v nižjih starostnih skupinah. Največji delež umrlih ostaja med starejšo populacijo,” je poudarila Čakš Jagrova.

Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ, je povedala, da celotno število cepiva, ki ga je do sedaj prejela Slovenija znaša 33.150 odmerkov. “Trenutno se izvaja cepljenje zdravstvenih delavcev.” 11. januarja bomo prejeli še 16.575 odmerkov cepiva. Delno število odmerkov bo še vedno namenjenih zdravstvenim delavcem, okoli 12 tisoč odmerkov pa bo namenjenih starostnikom, starim 80 let ali več. “Vsak ponedeljek bomo prejeli novo pošiljko cepiva. NIJZ je do sedaj prejel tri prijave o neželenih učinkih. Strokovna skupina bo vse primere preučila in podala oceno glede na morebitne vzročne povezanosti.”

Foto: Vlada RS

Kacin je povedal, da se bo vlada ob 17. uri sestala s strokovnjaki in stanje obravnavala. Odločitve o morebitnih spremembah bodo lahko sprejete v četrtek dopoldan, ko bo potekala redna seja vlade. Največ vprašanj se tiče morebitne vrnitve otrok v šole, ampak je po besedah Kacina potrebno zavedanje, da številke niso najboljše. Kacin je prepričan, da so najbolj problematična zasebna druženja in prijateljevanja. Vse se vleče od 1. novembra dalje, ko so se pričele priprave na martinovanje. “Slovenija se deli na urbano in podeželsko Slovenijo. Na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih. Občine z majhnih številom prebivalstva, praviloma na podeželju, imajo namreč ogromen delež okužb in to vsak dan znova.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump Bidna označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump...

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...