Belgijskega “protikarantenskega” Ramba našli mrtvega

Datum:

Belgijske oblasti so soboto v gozdu odkrile truplo, ki naj bi pripadalo pobeglemu vojaku, ki je svoji enoti pobegnil pred mesecem dni skupaj z arzenalom orožja. Belgijsko obrambno ministrstvo je ob tem javnosti sporočilo, da je grozil z atentatom na glavnega virologa v državi. 

Dogodek je sprožil obsežno iskalno akcijo, ki je vključevala tako belgijsko vojsko kot tudi policijo, pri tem pa so pomagale tudi vojaške enote sosednje Nemčije in Nizozemske. Šlo je za veteranskega ostrostrelca Jurgena Coningsa, ki je izginil 17. maja. Gre za 46-letnega vojaka z bojnimi izkušnjami, ki jih je pridobil v Iraku in Afganistanu. S seboj je odnesel več protitankovskih raket, brzostrelko, pištolo in neprebojni jopič. Orožje je pokradel v vojaškem skladišču, poroča RT.

Za seboj je pustil grozilna sporočila, namenjena visokim belgijskim uradnikom, preden je izginil. Na njegovi listi se je znašel tudi prvi virolog v državi Marc Van Ranst, ki je sodeloval pri omejitvah v času epidemije covida-19, zato so ga oblasti nastanile v varno hišo. V enem svojih sporočil je Conings sicer zapisal, da ne more več živeti v družbi, v kateri so jih politiki in virologi oropali vsega. Opozoril pa je še, da se ne namerava mirno predati. Oblasti so ga dale na seznam terorističnih osumljencev.

Jurgen Conings (Foto: epa/Facebook)

Zaradi njegovih ekstremnih političnih stališč pa ostaja nejasno, kako to, da je imel dostop do težkega orožja, na kar pa niti oblasti niti vojska nimata dobrega odgovora. Čeprav je predstavljal varnostno grožnjo, je v Belgiji postal vzornik za nekatere, ki so na podoben način nezadovoljni z epidemiološkimi omejitvami. Stran na Facebooku “As 1 behind Jurgen” je denimo imela 50 tisoč sledilcev, preden se je spletni gigant odločil, da jo ukine, in sicer zaradi očitkov, da bi lahko spodbudila nasilje.

Coningsov avto so našli na obrobju narodnega parka Hoge Kempen v bližini nizozemske meje nekaj ur po njegovem izginotju. Šlo naj bi za avto bombo, ki je vsebovala težko, pokradeno orožje. Preiskovalci pa so naleteli tudi na domnevne sledi njegovega gozdnega taborišča. Poznejša iskanja pa niso dala nobenih novih sledov, kje naj bi se nahajal, zato so ga mediji razglasili za Ramba, ker je bila njegova zgodba podobna filmski iz leta 1982. Odkril naj bi ga lovec, ki je zavohal neprijeten vonj po razkrajajočem se mesu. Storil naj bi samomor. Virolog je novico izvedel na svoj rojstni dan. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...