Berlinska policija udeležencem shoda zaplenila zastavo, ukrajinske oblasti ogorčene nad škandalom

Datum:

Ukrajina se je z ogorčenjem odzvala na dejanje nemške policije, ki je protestnikom vzela ukrajinsko zastavo, razpotegnjeno na spominski slovesnosti druge svetovne vojne. Dejanje je ukrajinski veleposlanik v Nemčiji označil kot kot “škandalozen” in “klofuto Ukrajini”.

Pri sovjetskem spomeniku v nemški prestolnici so na predvečer dneva zmage Rusije, ki zaznamuje poraz nacistične Nemčije med drugo svetovno vojno, izobesili ukrajinsko zastavo, ki jo je berlinska policija odstranila, saj naj bi onemogočala miren shod na proslavi. Ta odločitev je povzročila ogorčenje, zlasti v ukrajinski skupnosti.

Nemška policija je v nedeljo v Berlinu zasegla velikansko ukrajinsko zastavo, potem ko so jo protestniki razgrnili na spominski slovesnosti druge svetovne vojne ob dnevu zmage nad nacizmom. Policija je uvedla prepoved izobešanja zastav ali vojaških simbolov na 15 spominskih območjih po vsem Berlinu, vključno z znamenitim mestom v osrednjem parku Tiergarten in drugim v parku Treptower.

Dejanje nemške policije sprožilo ogorčenje
Kljub pojasnilom nemških oblasti pa je dejanje berlinske policije sprožilo val ogorčenja s strani Ukrajincev, med drugim je tudi močno zmotilo ukrajinskega zunanjega ministra Dimitra Kulebo, ki je protestiral na Twitterju: “Berlin je naredil napako, ko je prepovedal ukrajinske simbole. Zelo je narobe, če jih obravnavamo enakopravno z ruskimi simboli. Gre za napad na vse tiste, ki trenutno branijo Evropo in Nemčijo pred rusko agresijo.”

Nemčija je želela ohraniti mirno komemoracijo
Berlinska policija je v strahu pred spopadi, zlasti s strani proruskih aktivistov, v petek napovedala prepoved izobešanja zastav ali vojaških simbolov na približno petnajstih mestih v nemški prestolnici v času spomina na konec druge svetovne vojne. Po poročanju tujih medijev pa je na Twitterju zapisala, da je z namenom ohranjanja mirne in dostojanstvene komemoracije poskrbela, da je ukrajinska zastava dolga približno 25 metrov, ostala zavita.

Policija je uvedla prepoved “izobešanja zastav” na slovesnosti. (foto: epa)

“Klofuta Ukrajini”
Odzval se je tudi ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrij Melnik, ki je odločitev označil za “škandalozno” in “klofuto Ukrajini”. Diplomat naj bi po poročanju Euronewsa na jutro slovesnosti položil venec z rožami v modro-rumenih barvah svoje države pred sovjetskim spomenikom v središču Berlina, s tem pa je sprožil vzklike protestnikov okrog spomenika, ki so vzklikali “Melnik ven!”, na drugi strani pa so proukrajinci “Slava Ukrajini!”.

  Spomenik padlim sovjetskim vojakom
Spomenik, ki se nahaja na robu parka Tiergarten, nedaleč od Brandenburških vrat, je postavljen v spomin na 80.000 sovjetskih vojakov, ubitih med bitko za Berlin pred predajo nacistične Nemčije 8. maja 1945. Pred tem se je v nemškem mestu Köln zbralo na tisoče ljudi, ki so sodelovali v nasprotujočih se demonstracijah v podporo Rusiji in Ukrajini. Približno 1000 ljudi se je zbralo, da bi protestiralo proti dobavi orožja Kijevu in izkazalo solidarnost z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, vendar je proukrajinska demonstracija pritegnila bistveno več udeležencev.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Han pri življenju ohranja insolventno družbo, ki denar pretaka v tujino

Kot smo že poročali, je podjetju Radeče papir nova...

Znana vplivnica: a se sploh zavedamo, v kakšen propad drvi ta država!

Koliko vladnih neuspehov morajo ljudje še občutiti na lastni...

[Video] Messi s prostim strelom zadel deklico

Lionel Messi, eden najboljših nogometašev na svetu, zdaj svoje...