Bi Veselovo računsko sodišče prebivalce Koroške in Bele krajine še naprej držalo “odrezane od sveta”?

Datum:

“Računsko sodišče v reviziji pravi, da je tretja razvojna os finančno neupravičena. Nasprotno, še kako je upravičena. Korošci in Belokranjci niso drugorazredni državljani in normalno cestno povezavo potrebujejo. Le tako bodo izkoristili razvojne potenciale. Gradnja se nadaljuje,” je zapisal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Računsko sodišče je namreč izvedlo revizijo učinkovitosti ministrstva za infrastrukturo pri vodenju in ministrstva za okolje in prostor pri prostorskem načrtovanju projekta 3. razvojne osi v obdobju od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2020 in ob tem ocenilo, da je bilo ministrstvo za infrastrukturo neučinkovito pri vodenju 3. razvojne osi, ministrstvo za okolje in prostor pa le delno učinkovito pri prostorskem načrtovanju projekta.

V reviziji projekta v obdobju 2015-2020 je računsko sodišče ugotovilo, da je bilo ministrstvo za infrastrukturo neučinkovito pri vodenju 3. razvojne osi, ministrstvo za okolje in prostor pa le delno učinkovito pri prostorskem načrtovanju projekta. Računsko sodišče od ministrstev zahteva popravljalne ukrepe, nekatere sta ministrstvi sprejeli že med samim postopkom. Podali so tudi  priporočila za izboljšanje vodenja in prostorskega načrtovanja projekta 3. razvojne osi, so sporočili z računskega sodišča.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se z oceno računskega sodišča ne strinja in zatrjuje, da je tretja razvojna os finančno še kako upravičena. “Korošci in Belokranjci niso drugorazredni državljani in normalno cestno povezavo potrebujejo,” je poudaril, pritrdil pa mu je tudi premier Janez Janša s komentarjem: “V naslednjem mandatu bomo računsko sodišče preselili v Dravograd ali v Radlje.” Iz Ljubljane je namreč lahko modrovati tistim na periferiji.

Jernej Vrtovec (Foto: STA)

Ministrstvi morata izkazati popravljalne ukrepe
Računsko sodišče je preverilo, ali je ministrstvo za infrastrukturo vodilo projekt 3. razvojne osi (načrtovalo, spremljalo in nadziralo investicije) učinkovito in v skladu s strateškimi in izvedbenimi dokumenti s področja razvoja prometa. Preverilo je tudi, ali je ministrstvo za okolje in prostor učinkovito pripravljalo izvedbene državne prostorske načrte in koordiniralo aktivnosti udeležencev za uresničitev prostorske strategije, v kateri je načrtovana 3. razvojna os kot cestna povezava od severne proti jugovzhodni Sloveniji oziroma od meje z Avstrijo do Hrvaške. Računsko sodišče meni, da je bilo MZI neučinkovito pri vodenju projekta 3. razvojne osi ter da je bilo MOP delno učinkovito pri prostorskem načrtovanju projekta 3. razvojne osi. “Revidiranca sta sicer že med revizijskim postopkom sprejela nekatere popravljalne ukrepe, vendar je računsko sodišče od njiju kljub temu zahtevalo predložitev odzivnih poročil, v katerih morata izkazati popravljalne ukrepe, ter jima podalo priporočila za izboljšanje vodenja in prostorskega načrtovanja projekta 3. razvojne osi,” je še zapisalo računsko sodišče.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....