Biden pridiga Otoku glede EU, britanski poslanec mu vrača: Skrbi raje usmeri v divjanje in ubijanje na ameriških ulicah

Datum:

Joe Biden, predsedniški kandidat ameriške demokratske stranke, si je sredi svoje kampanje – v kateri se bolj ali manj skriva, kadar pa se pojavi, stori neumnost kot je intervju s polizobraženo reperko Cardi B – privoščil mednarodni diplomatski incident, saj si je na Twitterju dovolil komentirati pogajanja med EU in Veliko Britanijo glede Severne Irske. Zagrozil je, da, če bo izbran za predsednika, bo blokiral trgovinski sporazum med Veliko Britanijo in ZDA, v primeru, da se prva ne ukloni volji EU. Na to ga je nemudoma opozoril tudi nekdanji predsednik torijcev, Ian Duncan Smith, ki mu je odvrnil, da “naj ga raje skrbi, kaj bo z ubijanjem in divjanjem na ameriških ulicah, preden pridiga in grozi suverenim državam“.

                   

Joe Biden, za katerega mnogi verjamejo, da je kot kandidat demokratov zaradi slabega stanja svojega kognitivnega aparata le lutka “globoke države”, je Veliki Britaniji zagrozil, da bo v primeru, da bo izbran za predsednika, blokiral trgovinski sporazum med VB in ZDA, če se VB glede Severne Irske ne ukloni volji EU. Na britanski, še zlasti protiglobalistični desnici, je s tem povzročil precej hude krvi.

S tvitom se je najprej odzval “gospod Brexit”, Nigel Farage, ki je izpostavil, da take izjave kažejo, da bi bil Biden kot predsednik ZDA, protibritanski predsednik.

Najbolj oster in neposreden pa je bil kar nekdanji predsednik torijcev, Ian Duncan Smith, ki je Bidenu zabrusil v stilu, da “naj se briga zase in za probleme ZDA, ker je teh trenutno veliko preveč” – in, da naj pusti “suverene” države pri miru.

Še eden britanskih poslancev, Joy Morrisey, je dejal, da gre za očiten poskus demokratov, da bi pridobili glasove ameriških Ircev. Za kaj pravzaprav gre? Za ohranitev odprtih meja med Irsko in Severno Irsko v skladu s tako imenovanim belfaškim sporazumom. EU in Severna Irska bi radi, da odprte meje ostanejo, Velika Britanija bi po drugi strani rada uvedla določene carine. Biden se je postavil na stran EU in s tem seveda razburil probrexit javnost.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...