Biden skoraj tako nepriljubljen kot Golob

Datum:

Biden  se po nepriljubljenosti približuje slovenskemu premieru Golobu. Skoraj 60 odstotkov Američanov ne odobrava delovanja predsednika Joeja Bidna, medtem ko skoraj 70 odstotkov ne odobrava njegovega ravnanja s priseljevanjem, je pokazala nedavna anketa.

V anketi, izvedeni med 1. in 20. februarjem, je Gallup ugotovil, da 59 odstotkov Američanov ne odobrava Bidna, naklonjenih pa mu je le 38 odstotkov. Javnomnenjska raziskava je pokazala, da je pri ključnih vprašanjih, kot so priseljevanje, zunanja politika in gospodarstvo, neprepričljiv, medtem ko pripravlja kampanjo za ponovno izvolitev.

“Odobravanje delovne uspešnosti predsednika Joeja Bidna se je zmanjšalo za tri odstotne točke, in sicer na 38 odstotkov, le eno točko manj od njegove najnižje vrednosti vseh časov in precej pod pragom 5 odstotkov, ki običajno vodi do ponovne izvolitve za trenutne predsednike,” je poročal Gallup. “Bidnova ocena odobravanja se od avgusta 2021 ni dvignila nad 44 odstotke, njegova 39,8-odstotna povprečna ocena za njegovo tretje leto vladanja pa je bila druga najslabša med predsedniki po drugi svetovni vojni, izvoljenimi v svoj prvi mandat.”

Samo 40 odstotkov Američanov odobrava njegovo ravnanje z Ukrajino, medtem ko je 53 odstotkov ne odobrava. Biden je velik del svoje kampanje stavil na to, da bo še naprej dajal prednost pomoči Ukrajini v nasprotju z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom. Trump je dejal, da bo vzpostavil mir med Ukrajino in Rusijo v nekaj dneh po prevzemu položaja.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump in aktualni predsednik ZDA Joe Biden (Foto: epa, Twitter)

Samo 36 odstotkov Američanov je všeč Bidnov pristop do gospodarstva, pri katerem je naraščajoča inflacija vplivala na vsakodnevne artikle, kot so hrana, plin in stanovanje. Glede na anketo 61 odstotkov Američanov ne odobrava njegovega upravljanja z gospodarstvom.

Predsednikovo najmanjše odobravanje je glede konflikta med Izraelom in Hamasom ter priseljevanja. 62 odstotkov ne odobrava njegovega ravnanja z Izraelom in Hamasom. Nekateri republikanci so Bidna kritizirali zaradi svojih komentarjev proti Izraelu, medtem ko so nekateri demokrati rekli, da je bil preveč naklonjen.

Samo 28 odstotkov Američanov odobrava njegovo ravnanje s priseljevanjem, medtem ko 67 odstotkov ne odobrava. Pod Bidnom je bilo na milijone nezakonitih prehodov južne meje. Trdil je namreč, da ne more storiti ničesar, da bi zaustavil val. Nedavna demokratska sporočila so skušala krivdo za mejo pripisati republikancem, potem ko so zavrnili predlog zakona, ki je predvideval nekaj sredstev za varnost priseljencev, vendar so republikanci trdili, da bodo problem samo poslabšali.

Kljub špekulacijam, da bo Biden morda zamenjan kot demokratski kandidat, je njegovo odobravanje v stranki ostalo razmeroma enakomerno.

“Najnovejša splošna ocena demokratov za Bidna je stabilna pri 82 odstotkih – več, kot mu dajejo za katero koli posebno zadevo. Vendar pa je ta skupna odobritev daleč od skoraj soglasne odobritve, ki si jo je pridobil v svoji stranki v prvih 11 mesecih na položaju, vendar je v primerjavi z novembrom nespremenjena, čeprav so njegove ocene večinoma padle,” ugotavlja Gallup.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...