Imamo absurden pristop k reševanju kadrovske stiske v zdravstvu

Datum:

Ker v zdravstvu premalo ljudi dela preveč, smo priča nadaljevanju zdravniške stavke. A namesto da bi se prisluhnilo zdravnikom, ki zdravstveni sistem najbolj poznajo – se raje dela na tem, kako priti nasproti tujcem, ki bi se bili pripravljeni zaposliti pri nas, kot pa si prizadevati, da bi se v sistemu obdržalo te, ki jim je država omogočila šolanje. 

                   

Po podatkih Zdravniške zbornice smo imeli 1. avgusta lani 7127 aktivnih zdravnic in zdravnikov, leto pred tem jih je bilo 7032. Čeprav se je v enem letu njihovo število povečalo za 95, pa po navedbah zbornice obstaja težava, da rast ne sledi tudi potrebam zdravstvenega sistema. Po poročanju MMC je bilo “31. decembra lani skupno 2.117.608 zavarovanih ljudi, kar je 6090 več kot konec leta pred tem in 17.206 več kot 31. decembra 2021″.

S pomočjo zakona o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin so bili sprejeti ukrepi za lažje zaposlovanje tujcev. Iz zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana, kjer ima problematika pomanjkanja osebnih zdravnikov še posebej dolgo brado, so v petek za STA sporočili, da imajo pet zdravnikov iz tujine v postopku za zaposlitev ter približno 20 kandidatov za zaposlitev.

Zaposlitve tujcev vedno ne prinašajo rezultatov
Marsikomu bi se verjetno zdel optimističen podatek, da naj bi bila zaposlitev nekaterih zdravnikov mogoča do poletja, medtem ko bo pri drugih še potrebna ureditev dokumentacije. A vse skupaj se zdi precej manj optimistično, če se ob tem ozremo na primer dveh zdravnikov iz tujine, ki sta v ZD Ljubljana pričela z delom konec prejšnjega leta. “Pediatrinja ni opravila poskusnega dela, zdravnik iz Makedonije pa se je zaradi družinskih razlogov vrnil v domovino.” 

Sodeč po navedenem se zdi, da učenje slovenščine ni več največja težava, kot se je zdelo doslej, in da je, kot kaže, tudi kadrovski bazen na Balkanu vse bolj prazen. Mladi zdravniki so v luči tega izpostavili, da navedeno predstavlja realnost zaposlovanja tujih zdravnikov pri nas. “Ob tem imamo informacijo, da bi naj ljubljanska občina tujim zdravnikom uredila tudi brezplačno stanovanje. Morda pa bi se bolj splačalo pomagati tudi našim mladim zdravnikom,” so še poudarili.

Absurden pristop k reševanju kadrovske stiske
“Kot zdravnica, ki prihaja iz tujine in je že 10 let del slovenskega javnega zdravstvenega sistema, se popolnoma strinjam z vami,” je v zvezi s stališčem Mladih zdravnikov na družabnem omrežju X izpostavila ena od zdravnic, ki meni, da je naravnost absurdno, “da mladi slovenski zdravniki hodijo v tujino delat zaradi boljših pogojev, obenem pa se tujim zdravnikom ponuja tisto, kar bi mlade slovenske zdravnike verjetno obdržalo v Sloveniji. Res absurden pristop reševanju kadrovske stiske”, je kritična.

Valentina Prevolnik Rupell, Robert Golob (Foto: Bobo)

Če aktualna oblast nima težav z obračanjem na ulične aktiviste iz vrst skupine neuradne skupine Glas ljudstva, ki poskušajo z blatenjem zdravnikov pridobiti pozornost javnosti, je povsem drugače, ko gre za pogajanja z zdravstveno stroko in sindikalisti Fidesa. Kar mesec in pol namreč ne zmorejo resnih pogajanj, ki bi privedli do stavkovnega sporazuma, jim gre pa zelo dobro od rok medijska vojna, raznovrstne grožnje, čeprav stavka poteka zakonito. Dejstvo je, da od tovrstnega postopanja uporabniki, torej pacienti, nimamo prav nič, saj so rešitve potrebne sedaj oziroma so bile potrebne že včeraj, ne pa šele jutri.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...