Biden za krepitev trgovine z otroki na južni meji

Datum:

DNK test je bil doslej pomemben način za ugotavljanje krvnih vezi med otroci in domnevnimi starši migrantov. Tako so oblasti odvračale tihotapce od ustvarjanja lažnih družin in masovnega tihotapljenja belega blaga v ZDA. Hkrati je bilo lažje odkriti tihotapce kot takšne. Bidnova administracija sedaj testiranje ukinja. Podatki iz leta 2022 kažejo, da eden od desetih migrantskih otrok ni bil v krvnem sorodstvu s spremljajočimi  odraslimi ilegalci.  

Bidnova administracija si na vse kriplje prizadeva, da bi še okrepila tihotapljenje otrok. Če bodo načrti oblasti uresničeni, se dnevno lahko pričakuje tudi nad 13 tisoč nezakonitih prehodov južne meje. Joe Biden namerava preklicati javnozdravstveni ukaz Trumpove administracije, ki je dovoljeval takojšen izgon ilegalcev. Bidnova administracija namreč načrtuje ukinitev testiranja družinske DNK na ameriško-mehiški meji, ki ga ameriške oblasti uporabljajo za preprečevanje tihotapljenja mladoletnih. Odločitev bo uveljavljena 31. maja 2023. Na ta datum bodo zaključena vsa družinska testiranja DNK. Testiranje DNK na južni meji se je začelo po sodnem nalogu v povezavi z ločevanjem migrantskih otrok od družin in dokazih, da so mamilarski karteli zlorabljali otroke za ustvarjanje lažnih družinskih enot, da bi prepeljali nezakonite priseljence čez mejo, poroča Daily Wire.

Testiranje je sicer ločeno od tistega, ki ga uporablja FBI in v primeru obsojenih prestopnikov, nerešenih zločinov in pogrešanih oseb. Na takšen način se je doslej ščitilo otroke pred tihotapljenjem ter identificiralo in ustavilo kriminalne združbe, ki ustvarjajo lažne dokumente ter podpirajo tihotapljenje otrok prek meje. Testiranje na meji ima močan odvračalni učinek, saj so številni posamezniki priznali lažne družine, še preden so bili sploh testirani, organom pregona pa je uspelo identificirati številne tihotapce. Vladni podatki kažejo, da leta 2022 celo eden od desetih testiranih otrok ni bil krvno povezan z nezakonitimi priseljenci, skupaj s katerimi je prečkal mejo. Hitro testiranje DNA pa je pokazalo, da približno 30 odstotkov odraslih priseljencev z otroki, za katere se sumi, da so prečkali južno mejo, ni v sorodu.

Mehika, Reynosa. Ameriške in mehiške oblasti pričakujejo povečan naval migrantov na južno mejo ZDA ob izteku veljavnosti posebnih ukrepov, ki jih je na začetku pandemije covida-19 leta 2020 sprejel bivši predsednik ZDA Donald Trump. Center za migrante v mehiškem mestu Reynosa. (Foto: STA)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...