Po objemu z ministrico Janković znova oproščen

Datum:

Okrožno sodišče v Ljubljani je Zorana Jankovića in njegova sinova Damijana in Jureta januarja lani oprostilo obtožb domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja. Tožilstvo se je na sodbo pritožilo, višje sodišče v Ljubljani pa je pritožbo prejšnji teden zavrnilo. Sodba je s tem postala pravnomočna.

                   

Janković se je na novinarski konferenci medtem že pohvalil, da je dobil še šesto pravdo, ki je dokončno zaključena. “Tožilka Blanka Žgajnar se je pritožila (na sodbo prvostopenjskega sodišča) in sodišče je njeno pritožbo zavrnilo,” je danes na svoji redni novinarski konferenci v Ljubljani povedal župan. Šest oprostilnih primerov obtožb, od katerih jih je pet vložila tožilka Žgajnar, po njegovem mnenju kaže na to, da tožilstvo nima trdnih dokazov. Župan tudi ocenjuje, da ga želi tožilka diskreditirati.

Oprostilna sodba je postala pravnomočna komaj dva tedna po tistem, ko je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan objela župana Zorana Jankovića na Orlah, kar smo že poročali, da je v več ozirih sporno. Znova se je tudi izkazalo, da so nasprotniki politike Janeza Janše sodno zaščiteni in še vedno prepričani, da so nedotakljivi. Pravna država v Sloveniji je torej čista farsa.

Spominska slovesnost ZZB NOB (Foto: STA)

Tožilstvo je v tem primeru Jankoviću očitalo, da se je izognil plačilu davka na dobiček od kapitala pri prodaji delnic Mercatorja, in sicer, da leta 2007 ni vložil napovedi davka, potem ko naj bi s prodajo 47.000 delnic zaslužil nekaj manj kot 689.000 evrov, od česar bi moral plačati nekaj več kot 103.000 evrov davka. Prvostopenjsko sodišče je presojalo, kdaj je Janković delnice dejansko prodal: konec leta 2004 in pred uveljavitvijo davka na kapitalski dobiček z letom 2005 ali leta 2006, ko so bile delnice v lastništvu Electe Inženiring, ki je bila v lasti Damijana in Jureta Jankovića, prodane naprej. Ugotovilo je, da jih je prodal leta 2004 in da zato iz tega naslova ni imel davčne obveznosti.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...