Bivši marksist napovedal “narodni preporod” ob morebitnem prihodu na oblast

Datum:

Vodja britanskih opozicijskih laburistov, ki je bil v preteklosti del krogov, povezanih s komunistično partijo Keir Starmer, je napovedal “desetletje narodnega preporoda”, če se njegova stranka vrne na oblast. Ker je to nekdanji marksist, ta napoved ni preveč obetavna.

                   

Obljube vodje britanskih laburistov Keira Starmerja, ki je v eni od svojih izjav dejal, da “je in bo ostal socialist”, so velike, vendar je vprašanje, ali bo s svojimi obljubami o reševanju gospodarstva in obvladovanju krize koga sploh prepričal, glede na to, da ga vsi vidijo kot radikalnega marksista, kar je bil od vsega začetka.

Štiridnevni kongres stranke v Liverpoolu, ki se končuje danes, je Starmer izkoristil za obljubo državljanom, da bodo “dobili nazaj svojo prihodnost“. “Desetletje narodnega preporoda – toliko bo treba,” je pred navdušenimi podporniki napovedal politik, ki si očitno po volitvah, ki morajo potekati najpozneje do januarja 2025, želi vladati dva mandata, poroča STA. Starmer prihaja iz družine laburistov. Pomagal je pri ustanovitvi Mladih socialistov East Surrey in kampanji za Jima Callaghana itd. V svoji zgodnji odvetniški karieri je bil del londonske laburistične levice, gibal se je v krogih, ki so povezani s komunistično partijo, zdi pa se, da je še danes z eno nogo v liberalnem svetu NVO. Da je vodji laburistov še težje verjeti, priča članek v Libcom, ki opomni, da nikomur ni tuja Starmerjeva pot od ‘marksističnega’ radikalnega do ciničnega karierista, in da je bil celo eden od njegovih najboljših svetovalcev, Simon Fletcher, nekoč pripadnik trockistične skupine Socialistična akcija, da pa so ljudje, povezani z bivšimi trockisti nekdanje revolucionarne komunistične partije, še danes inflitrirani med njihovimi zaposlenimi.

Še vedno se vidi kot socialist
Starmer je tokrat volivce je pozval, naj namesto trenutno vladajočim konservativcem svoj glas zaupajo laburistom, ki so bili nazadnje na oblasti pred 14 leti. “Ljudje se obračajo k nam, ker želijo zgraditi novo Britanijo, in mi smo graditelji,” je zagotovil v nagovoru, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP. V svojih  20. in 30. letih je bil Starmer “bojevnik za socialno pravičnost”, urejal pa je tudi levičarsko revijo Socialistične alternative in se še vedno oklicuje za socialista, kar je potrdila tudi njegova izjava v Vice: “Še vedno sem socialist.” Socialistične alternative so bile britanska sekcija Mednarodne revolucionarne marksistične tendence (IRMT), nekdanje trockistične pabloistične skupine s sedežem v Parizu.

Foto: družbena omrežja

Ker je bila majhna skupina v Združenem kraljestvu, je bila najbolj znana po istoimenski marksistični reviji, ki jo je delno urejal prav Starmer od leta 1986 do 1987. Revijo naj bi izdajala Pabloist International Revolutionary Marxist Tendency in oglaševala svoje dogodke in publikacije, celo eden od avtorjev je revijo opredelil kot izrastek socialistične družbe. Ravno zato je težko verjeti obljubam, kot je na primer ta, da bo gradil mesta za nove generacije z 1,5 milijonov novih domov. Ta številka prekaša celo naše socialiste, ki so imeli v primerjavi z njegovimi veliko nižje cilje. Da ne govorimo o njegovih obljubah o povrnitvi gospodarskega razcveta in posodabljanju infrastrukture. Tudi za zdravstvo ima velike načrte.

Resničnost je taka, da vi in jaz točno vemo, zakaj se kapitan Hindsight ne more odločiti, ko gre za dobro počutje. To je zato, ker njegovi lastni instinkti niso v stiku z večino Britancev. Keir Starmer je tako kot Jeremy Corbyn resnično marksist. Ker, kot je rekel Groucho Marx, imam načela, a če ti niso všeč … no, imam druga,” je 2. oktobra v Manchestru v govoru poudaril Mel Stride, državni sekretar za delo in pokojnine.

Starmer se po obljubah sodeč namerava odločno spopasti s krizo življenjskih stroškov, ki je posledica tako brexita, zaprtij v času pandemije in vojne v Ukrajini. Posvaril je sicer, da ne obstaja čarovniška palčka, in ljudi pozval k odločnosti in potrpežljivosti. Ne glede na njegove obljube pa ob tem ne moremo mimo dejstev, na podlagi katerih smo v Sloveniji na lastno pest izkusili, kako je “verjeti socialistom”. Še nedolgo nazaj smo pred državnozborskimi volitvami slišali kopico obljub o gradnji na tisoče stanovanj, o reševanju gospodarske krize in drugih kriz, s katerimi se je Slovenija soočila in se sooča še danes. In kaj smo dobili? Slovenija je po prihodu aktualne leve vlade na oblast v veliko večjih težavah, kot bi si lahko predstavljali.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...