Bizarno! Marjan Šarec nemudoma ukrepal, ko je Krajčič ukradel sendvič, ob aferi Karla Erjavca si ne upa odgovoriti niti na novinarsko vprašanje! S čim ga Erjavec drži v šahu?!

Datum:

Po razkritju Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), da je minister za obrambo Karl Erjavec zlorabil OVS MORS s tem, ko je izdal ustno odredbo za nezakonito vohunjenje za Škerbincem, je postalo neizogibno, da Erjavec odstopi. Na kabinet predsednika vlade smo Šarcu poslali novinarsko vprašanje, ali bo zahteval odstop Erjavca, pri čemer nas je zanimalo, če sam ne bo hotel odstopiti, ali ga bo sam razrešil s te funkcije? Glede na to, da Šarec na naše novinarsko vprašanje, ki je bilo poslano in dostavljeno, ni želel odgovoriti, je zanimivo omeniti, kako je nemudoma reagiral v primeru afere sendvič, ko je sedaj nekdanji poslanec LMŠ Darij Krajčič na seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo priznal, da je v bližnji trgovini ukradel sendvič, in zahteval njegov odstop. Z molkom Šarec nedvomno daje vtis, da je za krajo sendviča v vrednosti 2-4 evre nujen odstop, v primeru nezakonitega prisluškovanja pa ne?!

Zloraba obveščevalno-varnostne službe (OVS) s strani Erjavca je upravičeno pričela razburjati javnost in politično sfero, potem ko je na novinarski konferenci podpredsednik KNOVS Žan Mahnič razkril ugotovitve pooblaščene skupine, ki je v torek opravila nenapovedan nadzor na OVS. Zadeva sicer močno spominja na afero “veberkom”, ko je minister Janko Veber v Cerarjevi vladi zlorabil OVS z namenom, da bi preprečil privatizacijo Telekoma Slovenije. Glede na to, da so pri DeSUS v primeru Vebra brez zavor podprli njegovo razrešitev, se poraja vprašanje, če bodo tako dosledni tudi, ko gre za njihovega šefa Erjavca?

Po besedah poslanca Mahniča je pooblaščena skupina med nenapovedanim nadzorom na OVS ugotovila, da je Erjavec zlorabil svoj položaj, ko je od direktorja OVS Dejana Matijeviča zahteval, da OVS ravna nezakonito, direktor pa je nalogo sprejel in jo tudi izvedel, ob tem pa dodal, da gre v tem primeru za odstavitev brigadirja Mihe Škerbinca z mesta poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske. Med drugim je Mahnič osvetlil tudi podrobnosti dogajanja: “V medijih so se pojavile govorice, da je bila načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc hospitalizirana zaradi psihičnih težav, istočasno so v Slovenski vojski verižno krožila SMS-sporočila, da je njeno zdravstveno stanje komentiral Miha Škerbinc najprej na kolegiju, kasneje pa še pred postrojem na Vrhniki 1. aprila letos.”

Zato je po besedah Mahniča OVS na ustni ukaz oziroma naročilo ministra za obrambo Karla Erjavca začel izvajati zaslišanja oziroma klasično obveščevalno dejavnost. Nadaljeval je, da so 3. aprila pripadniki obveščevalno-varnostne službe na Vrhniki pričeli z zbiranjem informacij, kaj se je dogajalo na kolegiju in postroju na Vrhniki. “Naključno so zaslišali 25 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Na podlagi vseh zaslišanj niso mogli potrditi, da je poveljnik poveljstva sil dejansko govoril grdo o načelnici,” je še povedal in dodal, da so bile podlaga za preiskavo le nekatere govorice in SMS-sporočila, ki so krožila po poveljstvu Slovenske vojske in ki so prispela tudi na OVS in tudi v kabinet ministra.

Foto: STA

Erjavec se spreneveda
Glede na izjavo, ki jo je Erjavec podal za TV Slovenija, je mogoče videti, kako se spreneveda, saj svojega dejanja sploh ne označuje kot nezakonitega. Povedal je namreč, da je seznanjen z zaslišanjem nekaterih pripadnikov Slovenske vojske, ki naj bi bili priča dogodku, in poudaril, da naj to ne bi bilo nič nezakonitega. Zanimivo je, kako je povsem brezbrižno ob tem izjavil, da se interpelacije ne boji, prav tako pa tudi ne razprave na odboru za obrambo. Če se pri tem ozremo na primer “veberkom”, lahko nemudoma opazimo, da je odziv Vebra in Erjavca podoben, saj se je Veber podobno kot se sedaj Erjavec sprenevedal in izpostavljal, da naj bi šlo zgolj za banalnost.

Kakorkoli, Veber ni imel zadostne podpore (zgolj podporo s strani SD in skrajne Levice), zato je bil predlog nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja za razrešitev Vebra sprejet in je ta moral oditi. Poraja se vprašanje, kako bo reagiral Marjan Šarec? Bo sledil načelom in zahteval odstop Erjavca, ali pa bo prevladal samoohranitveni mehanizem in si ne bo drznil tvegati spora z Erjavčevo DeSUS ter s tem ogroziti usode koalicije, ki je že tako ali tako na precej majavih temeljih? Nedvomno bomo morebitni odgovor s strani Šarca objavili takoj, ko ga prejmemo.

 H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...