Bizarno: Newyorčanka zapravila svoje bogastvo za drogo, zdaj spi v Centralnem parku

Datum:

Življenje piše tragične zgodbe in eno izmed poglavij nosi tudi naslov Marianne Friedman-Foote, pripoveduje pa o 63-letni Newyorčanki, ki se je rodila v bogato družino na Manhattnu, a zaradi zlorabe drog in depresije izgubila vse, kar je imela, tudi svojo hčer, ki je ni videla zadnjih 30 let. Danes s svojim zdajšnjim soprogom kot brezdomka dneve preživlja pri prijateljih, noči pa kar v tamkajšnjem Centralnem parku.

Marianne Friedman-Foote spi v newyorškem Centralnem parku v spalni vreči, samo poldrugi kilometer od danes 10 milijonov ameriških dolarjev vrednega stanovanja, kjer je živela kot otrok. Njen mož je še vedno z njo, svoje osebne predmete imata kar v vrečah za smeti. Nekoč je veljala za eno najbogatejših meščank – njen dedek je bil lastnik tekstilnega proizvajalca na Manhattnu, čuvala jo je varuška, udeleževala se je privatnih ur baleta in obiskovala eno izmed najelitnejših gimnazij v mestu. Po smrti matere si je s sestro razdelila 3 milijone dolarjev vredno premoženje, a svojo polovico nespametno zapravila.

Friedman-Footova je odrasla na prestižni aveniji 940 Park Avenue, kjer si je njena družina nekoč lastila kar 2000 kvadratov veliko nadstropje v stavbi poslopja Art Deco. Danes je stanovanje, ki ni več njeno, vredno kar 10 milijonov ameriških dolarjev, toda pred leti, ko je njena mama umrla, je skupaj s sestro stanovanje prodala za 3 milijone dolarjev. Dekleti sta bili vnukinji newyorškega tekstilnega magnata Isidorja Kaplana, a je njuna mama, ki se je borila z depresijo pa tudi napadi tesnobe, družinsko podjetje prodala še pred svojo smrtjo.

Čeprav je Marianne diplomirala na prestižni univerzi v Bostonu in se kot mlada zdravniška sestra poročila z vplivnim članom FBI-ja, se je par samo po treh letih razšel. Mož se je moral zaradi službe preseliti na Florido, s seboj je vzel tudi njuno triletno hčerko, ki je nesrečnica od takrat ni več videla. Še danes se Friedman-Footova spominja, kaj je nosila na sebi, ko je bivši mož odpeljal. “Še vedno jo vidim in gledam. To me živo razžira vsak dan. Sploh pa zato, ker vsak dan v Centralnem parku videvam na stotine otrok,” za New York Post pripoveduje sogovornica v sredini življenjski zgodbi.

Marianne je še vedno odvisna od heroina, ki ga je začela jemati v svojih štiridesetih, štirikrat na teden si je v žilo vbrizgala tudi metamfetamin. Približno v tistem času je spoznala tudi svojega zdajšnjega soproga Franka, ki je bil gradbeni delavec. Je štiri leta mlajši od nje, z njim pa se je poročila leta 2002. Z dediščino sta si kupila stanovanje na Long Islandu, a sta ga med recesijo izgubila. Par je tako zadnjih nekaj let živel v stanovanju svoje prijateljice Donne Eltinger, toda po njeni smrti zaradi pljučnega raka ju je država letos avgusta deložirala. Njun odvetnik zdaj upa, da jima bo mestna občina našla nov dom, do takrat pa bosta primorana noči preživljati pod milim nebom v Centralnem parku.

Kljub temu, da se je življenje z njeno usodo kruto poigralo, Marianne še vedno ne želi obupati in trdi, da ne verjame v samomor. “Če pa v trenutni situaciji ne bom sposobna najti niti malo humorja, potem pa bom splezala na najvišje drevo in skočila,” je še povedala za New York Post.

Vsi v življenju potrebujemo nek cilj, nek motiv, da se borimo naprej.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom",...