Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Datum:

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki bi zdravnikom in zdravstvenemu osebju zagotovila večjo varnost, se na e-upravi stalno pojavljajo težave. Podpisniki stalno naletavajo na ovire pri podpisovanju, stran e-uprava večkrat ne deluje. Zdi se, kot bi nekdo namerno želel preprečiti zbiranje. Ministrstvo za digitalizacijo pod vodstvom Emilije Stojmenove Duh trdi, da zdravniki “zavajajo” – a zakaj bi potem najeli tujo PR službo, ki bi vodila boj proti zdravnikom?

Mladi zdravniki menijo, da je zaradi resnih in konstantnih motenj na spletni strani e-uprave ter ob sočasnem oteženem dostopu upravnih enot zaradi stavke resno ogrožen demokratični proces ljudske iniciative, ki je zagotovljen v zakonu o referendumu in ljudski iniciativi. V kolikor ministrica za digitalizacijo ni zmožna rešiti težav, ki so v njeni domeni, jo Mladi zdravniki pozivajo k odstopu.

“Roko na srce, za to spremembo kazenskega zakonika bi morala ob porastu nasilnih dogodkov v zdravstvu poskrbeti politika. Ker tega niso storili, sta z možnostjo državljanske pobude za spremembo zakona to sprožili dve zdravnici“. Za obravnavo predloga zakona v DZ morajo zbrati 5000 odpisov, a se je izkazalo, da se na e-upravi pojavljajo številne napake, zato oddaja vloge pogosto ni bila mogoča. V času zbiranja podpisov so se dogajale nenavadne zadeve (tukaj so jih Mladi zdravniki tudi opisali), ki bi jih morala profesionalna ekipa, ki skrbi za delovanje uradne državne spletne strani, z lahkoto odpraviti.

Nekaj mora biti narobe, če toliko ljudi ne more oddati vloge!
Ob desetinah in desetinah sporočil uporabnikov socialnega omrežja X, da imajo pri oddaji vloge težave, ter ob neprestanih opozorilih na spletni strani e-uprave, da pri oddaji vloge lahko pride do napak, je ministrica zdravnike obtožila, da “zavajajo”. “Pa tudi če bi bile to vse napake, je očitno nekaj zelo narobe, če 28 odstotkov državljanov ne uspe oddati svoje vloge,” so prepričani. Mladi zdravniki so ministrico Stojmenovo pozvali k odstopu, v kolikor slednja ni sposobna rešiti problema, ki je – mimogrede – prav v njeni pristojnosti.

“Ministrica zapravlja naš denar za potovanja, medtem ko niso sposobni urediti ene padle spletne strani oziroma, kar je še hujše – jo namenoma blokirajo,” je dejal vir iz skupine Mladih zdravnikov, ki želi ostati anonimen. Ne le to, ministrica za boj proti zdravnikom je najela celo tujo PR službo, kar je še dodatno zaskrbljujoče, sploh ker se zdi, da gonjo proti zdravnikom skupaj z vlado izvajajo tudi osrednji mediji.

Digitalna ministrica Emilija Stojmenova Duh (Foto: Bobo)

Ministrica je za boj proti zdravnikom najela celo tujo PR službo
Mladi zdravniki so nad vladnim vedenjem izredno razočarani. Na vprašanje, kakšno je razpoloženje med zdravniki glede na vladno ignoranco, nam je omenjeni vir zaupal: “Zelo slabo. Študiraš toliko let, imaš tak zahteven poklic, delaš 24/24 in potem, ker si ekstra priden in si pripravljen delati še popoldne (in za to plačuješ poštene davke!), si potem dvoživka in tarča lova na čarovnice. Zdravniki odhajajo iz javnega zdravstva v zasebno, ker zakaj bi po tolikih letih študija delal v tako slabih pogojih, zraven pa se še vodi medijska vojna proti zdravništvu – ministrica je za boj proti zdravnikom najela zunanjo PR službo, kar smo odkrili mladi zdravniki.”

Skrbi nas smer, v katero je Slovenija globoko zajadrala
“Najboljši strokovnjaki bodo verjetno zapuščali tak sistem – zakaj bi v njem vztrajali? In rezultat bo, da ne bo več ljudi, ki bi zdravili najzahtevnejša stanja,” je še dejal naš vir. V enem mesecu smo zbrali dobro polovico od potrebnih 5000 glasov. “Tako počasi gre, ker e-uprava pogosto ne deluje, mnogi nimajo digitalnih potrdil, upravne enote stavkajo. Imamo še tri tedne časa,” sporočajo. Kako pa lahko oddate svoj podpis, najdete tukaj.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...

[Kraja otrok] Kako je bil policist Staneta Dolanca nagrajen za krajo dojenčka

Preiskovalna komisija DZ o odvzemih mladoletnih oseb oziroma o...

Pot na Okrešelj zaradi ogromne količine kamenja do nadaljnjega zaprta

V Logarski dolini so vzpostavili dostopnost do parkirišča pod...