Bo Anji Kopač Mrak hrbet obrnila tudi lastna SD?

Datum:

Potem ko so v DeSUS napovedali, da bodo vztrajali pri podpori interpelaciji zoper ministrico SD Anjo Kopač Mrak, se bo danes o tem odločil tudi SMC na čelu s premierjem Mirom Cerarjem. V SD bodo počakali njegovo odločitev. Če bo izgubila zaupanje, ne izključujejo nobene možnosti – niti odstopa ministrice niti razmisleka o nadaljnjem delu v vladi.

                   

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je na vprašanje, ali računa na podporo SMC, odgovorila, da je predsednik vlade njen nadrejeni in da je njegova vloga kot šefa pomembna. K odstopu je niso pozvali, vendar razmisleka o tem očitno ne izključuje.

“Verjamem, da je socialno politiko možno peljati v konstruktivnem dialogu z vsemi partnerji. Sam stvari v državi ne moreš premakniti. Delam po svoji vesti. Če pa drugi, predvsem moji nadrejeni, menijo, da tega ne delam dovolj dobro in bi bilo možno delati drugače, je to stvar pogovora in dogovora,” je pojasnila po drugem današnjem koalicijskem pogovoru, ki se je medtem že končal.

Erjavec ministrici ne verjame več
Stališča DeSUS in SD se namreč po drugem današnjem koalicijskem pogovoru niso spremenila. DeSUS vztraja pri tem, da ministrice v sredo ne bo podprla. V SD zdaj čakajo na odločitev premierja in SMC, ki bo o tem razpravljal še danes, temu primerno pa se bo odzvala SD.

DeSUS bo podprl interpelacijo ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ne glede na današnje koalicijske pogovore. Kot je povedal prvak stranke Karl Erjavec, ministrici ne verjamejo več, saj se ne drži dogovorov. Erjavec tudi dvomi, da bo SD izstopila iz koalicije, če pa že, to ne bo pomenilo konca vlade.

Bo Anji Kopač Mrak hrbet obrnila tudi SD?
Kot je povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, so odprte vse možnosti. Poleg tega, da na interpelaciji zagovarjajo svoja stališča, je omenil še dve. Če bo Cerar povedal, da ministrica nima njegovega zaupanja, lahko ministrica po Hanovih besedah odstopi. “Tretja možnost pa je, da SD s tem, ko dobi tako sporočilo, tudi razmisli, kako nadaljevati,” je pojasnil.

A po njegovem prepričanju to ni začetek konca te koalicije, saj ima ta po njegovih besedah “vedno 46 glasov”.

V SMC se bodo še posvetovali
Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je o vprašanju podpore ministrici za delo pojasnila, da bodo poslanci SMC počakali še na usmeritev predsednika vlade in SMC Mira Cerarja. Prav tako se bodo o tem posvetovali še v poslanski skupini. Na sploh pa je izrazila željo po preseganju medstrankarskih konfliktov in po tem, da bi stopili skupaj v enotno, odgovorno politiko.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...