Bo danes odstopilo vodstvo SD?

Datum:

V vodstvu koalicijske stranke SD, ki se je v tem letu soočila z razvpito afero pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan zaradi nakupa pregrešno drage sodne, se strasti navkljub odstopu generalnega sekretarja stranke Klemna Žiberta še niso umirile. Na današnji konferenci bo stranka razpravljala o nadaljnjih korakih.

Stranka SD se v zvezi z 8-milijonskim nakupom sodne stavbe ni soočila le z očitkom, da je nakup stavbe, katere vrednost je čudežno poskočila za kar 6 milijonov, izvedla ministrica za pravosodje iz kvote SD Dominika Švarc Pipan, ampak tudi z obtožbami, ki jih je slednja izrekla na račun nekaterih članov matične stranke, ki ji je obrnila hrbet in jasno sporočila, da zaradi objektivne odgovornosti pričakuje njen odstop.

Slišati je bilo nekaj pozivov k odstopu vodstva stranke
Na današnji konferenci stranke SD se obeta razprava okrog aktualnega političnega dogajanja. V zvezi z nakupom propadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani bodo po poročanju Siola pretehtali scenarije za izhod iz “politične krize in strnitve vrst”.

Zaenkrat še ni povsem jasno, kakšne sklepe bi lahko na konferenci, ki predstavlja najvišji organ stranke, sprejeli, smo pa lahko v zadnjih nekaj dneh slišali pozive k odstopu vodstva stranke vključno s samo predsednico stranke Tanjo Fajon. Kar nekaj pa je očitno tudi pomislekov v zvezi nadaljevanjem sodelovanja v Golobovi koaliciji. Čeprav je sicer Fajonova v prejšnjem tednu izjavila, da tako na stranki stranke SD kot vladajočega Gibanja Svoboda obstaja želja po nadaljnjem sodelovanju, pa je med drugim tudi priznala, da je zaupanje med partnerji v koaliciji načeto.

Predsednica SD Tanja Fajon (Foto:Žiga Živulović jr./Bobo)

Beseda bo tekla o Žibertovem nasledniku
V zvezi z afero na Litijski se je tnalu še posebej znašel Klemen Žibert, ki je sedaj že nekdanji generalni sekretar stranke. Švarc Pipanova je namreč javno izjavila, da se ji nikakor ne zdi normalno, da se je Žibert vmešaval v posle ministrstva za pravosodje. Žibert naj bi namreč po njenih besedah v času njenega mandata poskušal vplivati na določene odločitve, kot je izbira notarjev. Kot je sicer Švarc Pipanova povedala za Dnevnik, se slednji za noben drug projekt na pravosodnem ministrstvu “ni zanimal tako, kot za tega na Litijski”. Ker pa ni šlo niti mimo obtožb, uperjenih vanj in njegovo družino, je slednji vendarle sprejel odločitev o nepreklicnem odstopu, čeprav je vseskozi užival podporo matične stranke.

Na današnji konferenci je Žibertovo mesto prevzel Matevž Frangež, ki je bil doslej državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Matjaž Han. “Na 12. seji #PredsedstvoSD je bil za vršilca dolžnosti glavnega tajnika SD soglasno potrjen Matevž Frangež,” so v strani zapisali na socialnem omrežju X. 

Predsednica SD Tanja Fajon Klemen Žibert (Foto: Igor Kupljenik in Žiga Živulović jr./Bobo)

Švarc Pipanova je v prejšnjem tednu le sprejela dolgo pričakovano odločitev, da premierju ponudi svoj odstop. Slednja pa se je z Robertom Golobom dogovorila, da ga bo predvidoma v roku sedmih dni seznanila s končnimi ugotovitvami v zvezi z dragim nakupom razpadajoče sodne stavbe. V tem tednu je torej pričakovati odhod ministrice iz vrst SD. Golob je namreč že izjavil, da bo odstop sprejel in začasno vodil ministrstvo za pravosodje.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...