Bo državno tožilstvo končno dokazalo, da ni inštrument globoke države in da preganja grožnje s smrtjo?

Datum:

“Državno tožilstvo je podalo usmeritve, da taka dejanja niso uradno pregonljiva, brez izjav oškodovanca, da se počuti ogroženega. Res smo daleč padli. ⁦Slovenska policija opravi vse, kar je potrebno, zasliši storilca, potem pa tožilstvo ne prepozna kaznivega dejanja, če ni izjave. Bolano,” se je minister Hojs odzval na nedejavnost državnega tožilstva v primeru novih groženj s smrtjo premierju Janši. 

                   

Spomnimo: Vse odkar je svoj mandat nastopila vlada Janeza Janše, smo priča protivladnim protestom “spontanih” nevladnikov, ki se nikakor ne morejo sprijazniti, da se v demokratičnih državah oblast menja. Svoboda govora in kritika sta seveda dovoljeni, a je povsem nesprejemljivo, da se pri kritiki tistega, ki ga ne prebavljaš, poslužuješ zmerljivk in celo najhujšega, groženj s smrtjo. Ker pa naši pristojni organi nikakor ne odreagirajo, si nekateri predstavljajo, da jim je dovoljeno vse. Prav vse. Še dandanes lahko namreč opazujemo posameznike, ki preko družabnih omrežij somišljenike pozivajo, naj premierja Janšo ustrelijo. Tudi po mestih, zlasti Ljubljani smo bili priča grafitom, ki so pozivali k premierjevi smrti.

Tako Janša kot tudi njegova družina pa prejemata tudi grožnje s smrtjo po pošti. V enem od pisem je neznanec zagrozil, da bo z družinskimi člani premierja opravil kar s sekiro. “Kričanje “Smrt janšizmu” in “Ubi janšu” ni dobilo niti enotne javne obsodbe niti reakcije tožilstva. Dobiva pa pričakovane in hotene reakcije,” je kritično opozoril premier Janez Janša, ki je na račun nedelovanja pristojnih institucij deležen groženj s smrtjo. Kot primer je ponazoril grožnje s smrtjo Marjana Rupčiča, ki so bile izražene ob novici o odkritju temeljnega kamna za Bolnišnico za otroke Šentvid pri Stični. “Šel bom v Ljubljano nimam strelnega orožja stopil bom do Janše mu čestital z levo roko potegnil nož in ga zaklal”, je zapisal. Prav tako je še zagrozil: “Dajte mi puško en metek, namerin in poknem Albanca Janšo”.

Nove grožnje s smrtjo Janši. (Foto: Facebook)

Tudi Facebook ob tovrstnih grožnjah pogosto ne reagira, medtem ko pohiti, ko kdo zapiše kaj zoper skupnost LGBTQ. Dvojna merila. 17. člen Ustave Republike Slovenije zagotavlja, da je človeško življenje nedotakljivo, v Sloveniji pa velja tudi Kazenski zakonik, ki v 297. členu pravi naslednje: “Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.” 

Levica je nasprotovala, da bi se grožnje proti predstavnikom države preganjalo po uradni dolžnosti
Ker se je v zadnjem času na račun nedelovanja pristojnih institucij povečalo širjenje nestrpnosti, sovražnosti in groženj, ki smo jim bili priča na petkovih in sredinih protestih, vse pogosteje pa se več kot očitno pojavljajo na socialnih omrežjih, je bil lani konec leta narejen velik korak za pregon groženj najvišjim predstavnikom oblasti. Sprejeta je bila namreč novela kazenskega zakonika, ki je prinesla novost, da pristojni organi osumljence kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim preganjajo po uradni dolžnosti, in ne več na predlog oškodovanca. Na levici so pričakovano sprejem zakona rušili. To seveda ne čudi, saj v KUL-u niso zmogli takrat, ko se je pozivalo k smrti, groženj obsoditi. Zato so bili protesti vedno bolj nasilni, nastala je škoda, da je Ljubljana izgledala kot vojna cona, pretepalo se je novinarje.

Foto: Twitter
Žena premierja Janeza Janše Urška Bačovnik je prejela grožnje s smrtjo. (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...