fbpx

To so posledice neukrepanja pristojnih: Premier Janša ponovno deležen groženj s smrtjo

Premier Janez Janša in skrajnež Marjana Rupčič (Foto: FB/KPV)

Vse odkar je svoj mandat nastopila vlada Janeza Janše, smo priča protivladnim protestom “spontanih” nevladnikov, ki se nikakor ne morejo sprijazniti, da se v demokratičnih državah oblast menja. Svoboda govora in kritika sta seveda dovoljeni, a je povsem nesprejemljivo, da se pri kritiki tistega, ki ga ne prebavljaš, poslužuješ zmerljivk in celo najhujšega, groženj s smrtjo. Ker pa naši pristojni organi nikakor ne odreagirajo, si nekateri predstavljajo, da jim je dovoljeno vse. Prav vse. Še dandanes lahko namreč opazujemo posameznike, ki preko družabnih omrežij somišljenike pozivajo, naj premierja Janeza Janšo ustrelijo.

“Kričanje “Smrt janšizmu” in “Ubi janšu” ni dobilo niti enotne javne obsodbe niti reakcije tožilstva. Dobiva pa pričakovane in hotene reakcije,” je kritično opozoril premier Janez Janša, ki je na račun nedelovanja pristojnih institucij deležen groženj s smrtjo. Kot primer je ponazoril grožnje s smrtjo Marjana Rupčiča, ki so bile izražene ob novici o odkritju temeljnega kamna za Bolnišnico za otroke Šentvid pri Stični. “Šel bom v Ljubljano nimam strelnega orožja stopil bom do janše mu čestital z levo roko potegnil nož in ga zaklav”, je namreč zapisal. Prav tako je tudi zagrozil: “Dajte mi puško en metek namerin in poknem albanca janšo”.

Če si človek podrobneje pogleda profil Rupčiča, lahko vidi, da ta prihaja iz Slovenj Gradca. Sodeč po objavah na njegovem Facebook profilu je mogoče opaziti, da grožnji, ki ju je izpostavil Janša, še zdaleč nista edini. Pogostost objav, ki so izrazito sovražne, dokazuje, da gre za posameznika, ki Janše preprosto ne prenese in bi očitno zelo užival, če Janša ne bi bil več med živimi. Nekaj njegovih zapisov, ki so zgovorni sami po sebi, si lahko preberete v nadaljevanju. Glede na to, da Facebook zelo rad cenzurira objave ali celo zablokira Facebook profil, ko objave naj ne bi bile v skladu s standardi Facebooka (denimo so po njihovo preveč naperjeni proti LGBT ideologiji), je zanimivo, kako ukrepanja ni, ko se javno grozi s smrtjo najvišjim predstavnikom oblasti. Naj razume, kdor more.

17. člen Ustave Republike Slovenije zagotavlja, da je človeško življenje nedotakljivo, v Sloveniji pa velja tudi Kazenski zakonik, ki v 297. členu pravi naslednje: “Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.” 

Ker se je v zadnjem času na račun nedelovanja pristojnih institucij povečalo širjenje nestrpnosti, sovražnosti in groženj, ki smo jim bili priča na petkovih in sredinih protestih, vse pogosteje pa se več kot očitno pojavljajo na socialnih omrežjih, je bil lani konec leta narejen velik korak za pregon groženj najvišjim predstavnikom oblasti. Sprejeta je bila namreč novela kazenskega zakonika, ki je prinesla novost, da pristojni organi osumljence kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim preganjajo po uradni dolžnosti, in ne več na predlog oškodovanca. Na levici so pričakovano sprejem zakona rušili. To seveda ne čudi, saj v KUL-u niso zmogli takrat, ko se je pozivalo k smrti, groženj obsoditi. Zato so bili protesti vedno bolj nasilni, nastala je škoda, da je Ljubljana izgledala kot vojna cona, pretepalo se je novinarje.

Foto: Polona Avanzo

Foto: Twitter

Sovraštva in groženj s smrtjo se ne sme tolerirati ne glede na to proti komu so usmerjene. Spoštovanje, kultura, strpnost, dialog, je nekaj k čemur moramo vsi stremeti, če si želimo, da bi naši otroci živeli v mirni in varni državi.

Sara Kovač