Bo globoka država oprostila Uroša Rotnika samo zato, ker ve preveč?

Datum:

Potem ko je bil pred temi leti na Požareportu objavljen članek z naslovom “Napoved. Sedela bosta samo Šrot in Bavčar, Uroš Rotnik očitno preveč ve”, se je izkazalo, da je prvi del napovedi uresničen, glede drugega dela pa bo treba še nekoliko počakati, saj se je šele v petek pričelo sojenje Urošu Rotniku, ki je nekdaj zasedal direktorsko mesto Termoelektrarne Šoštanj. 

                   

Urošu Rotniku, ki je šele v petek stopil pred sodnika na celjskem okrožnem sodišču, očitajo domnevno tatvino dokumenta, na katerem je bil podatek Fursa, s koliko gotovine je razpolagal (znesek je sicer sam prijavil). Po navedbah Požareporta naj bi šlo za 33,3 milijona evrov, ki naj bi se nahajali v sefu. Potem ko je ta znesek  prijavil, naj bi Rotnik leta 2013 ukradel dokument Fursu, medtem ko je imel sestanek z inšpektorji na Fursu.

Celje, celjsko okrožno sodišče. Predobravnavni narok za nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika, ki mu tožilstvo očita krajo dokumenta o gotovini s finančne uprave. Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik in njegov zagovornik Mitja Jelenič Novak. (Foto: STA)

Krajo naj bi Rotnik izvedel medtem, ko je uradnik na Fursu pisarno zapustil. Ta naj bi davčne dokumente, ki so zadevali Rotnika, pustil na mizi in odšel ven. V pisarni sta za trenutek sama ostala Rotnik in njegova odvetnica Varja Holec, zoper katero pa je pregon državno tožilstvo opustilo, bo pa na sojenju proti Rotniku nastopila kot priča.

Rotnik očitano krivdo zavrača in krivdo vali na Furs
Rotnik očitano krivdo zavrača in v svoj zagovor navaja, da naj bi bil Furs tisti, ki je dokument nekje založil. Marsikomu se bo zdelo skrajno nenavadno, da se je sojenje pričelo šele pred dnevi, glede na to, da je bila že pred štirimi leti spisana ovadba, in sicer po tem, ko je bila na njegovem domu opravljena hišna preiskava, sam pa je v zaporu preživel dva meseca.

Šoštanj, Teš. Obisk in ogled predsednika vlade Boruta Pahorja z delegacijo v Termoelektrarni Šoštanj (Teš), kjer sta ga sprejela generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Borut Meh in direktor Teša Uroš Rotnik. (Foto: STA)

Pod drobnogledom Fursa se je Rotnik znašel že leta 2012, ko so inšpektorji prišli na sled 3,9 milijona evrom neznanega izvora in mu zato naložili plačilo davka v višini 1,6 milijona evrov. Čeprav je vseskozi razlagal, da nima toliko denarja, da bi poravnal davek, pa je zanimivo, da je bil ta pred nekaj dnevi poplačan, ker naj Rotnik ne bi želel ostati dolžan državi.

Rotnik, ki je opravljal tudi funkcijo direktorja Komunalnega podjetja Velenje, se je sicer znašel v kriminalistični preiskavi, potem ko so se pojavili sumi, da je skriti lastnik družbe Rudis iz Trbovelj – gre za podjetje, ki je sicer znano kot najpomembnejši dobavitelj pri projektu Teš 6. “Lokalni viri iz Velenja sicer pravijo, da Rotnik neformalno še vedno vodi tamkajšnje komunalno podjetje, iz policijskih virov pa je slišati, da naj bi avstrijska policija pred časom v nekem stanovanju na Dunaju odkrila zalogo zlatih palic v vrednosti 10 milijonov evrov, lastnik tega zlatega premoženja pa naj bi bil nihče drug kot – Uroš Rotnik?!” navaja Požareport.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...

Tudi to je kurban bajram

Z nedeljsko jutranjo molitvijo so muslimanski verniki pričeli s...

Golob: “Posledic poplav ne bomo mogli odpravit v rokih”

Redna junijska seja se je pričela s poslanskimi vprašanji predsedniku...