Bo Gregorčič uspel unovčiti politični kapital, ki ga je dobil na evropskih volitvah?

Datum:

Evropske volitve so bile po eni strani za SLS razočaranje glede na to kako malo jim je manjkalo, po drugi strani pa gre za preporod stranke, ki se je zadnjih nekaj volitev svaljkala tam med 2 in 4 odstotki podpore. Seveda je pri tem odločilo vlogo odigral Peter Gregorčič, ki je levičarske robote tipa Joveva šokiral tako z jasnostjo svojih misli, kot z napadalnostjo.

                   

Več kot očitno se je na desni rodil nov pomembni igralec. Gregorčič je dobil 32.023 glasov, kar ga postavlja na četrto mesto med vsemi kandidati. Le Vladimir Prebilič, ki je sicer nastopal z votlo stranko je dobil večji delež preferenčnih glasov, v primerjavi z glasovi stranke. Gregorčič je vodil tradicionalno stranko, na kateri niso bili anonimneži – pa je pobral skoraj dve tretjini.

Kljub dvema pomembnim napakam je SLS uspel izstreliti nazaj v relevantnost
Pri tem je pomembno, da je v kampanji naredil dve omembe vredni napaki, ki ju je desni bazen volivcev najbrž kaznoval (zavzemanje za subvencije in želja po tem, da se izraelsko vodstvo pošlje pred ICC), a je kljub temu uspel s svojimi nastopi animirati določen del desne populacije (ki ni prebegnila iz SDS, ampak očitno NSI). Bo znal vnovčiti politični kapital?

Kam naprej?
Gregorčič je zdaj na meji, kjer se lahko odloči, da bo svoj politični kapital vnovčil na naslednjih državnozborskih volitvah (ki bodo skoraj gotovo prej kot v dveh letih), ali pa se bo vrnil nazaj v akademske vode. Kot pomemben del enačbe na desni lahko zdaj SLS popelje v Državni zbor, kar bi bilo ključno za oblikovanje desnosredinske vlade.

Pomembno je, da so ga sredinski in levo sredinski volivci (vsaj tisti, ki ne gledajo Planet TV) v zadnjem mesecu nastopov dodobra spoznali (prej, ko je bil še predsednik programskega sveta,  so videli le 30-sekudne izrezke, izven konteksta, ko ga je v “hudobni” luči želel predstaviti politično-medijski konglomerat). Podobno kot Prebilič po predsedniških volitvah, lahko tudi on večjo povolilno razpoznavnost vnovči z obrestmi.

SLS ima iz starih časov še vedno močno razvejano lokalno mrežo (Foto: STA)

Sploh v stranki, kot je SLS, ki ima še iz zlatih časov razvejano mrežo županov, ter hrbtenico lokalnih odborov, ki je instant stranke nimajo. Pokazal je potencial, da zna poiskati nove volivce in ne krade glasov SDS (morda pa NSI-ju). Je pa dilema, kaj se bo zgodilo, če se Logar z novo stranko in Gregorčič z SLS na volitvah borita za isti bazen volivcev – tako utegneta oba ostati pred vrati parlamenta. Morda bi bilo še najbolje, če združita moči in predstavita SDS-u komplementarno stranko?

Mitja Iršič

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...