Bo naslednik Angele Merkel konservativni homoseksualec?

Datum:

Jens Spahn je homoseksualni konservativec in član krščanske demokratske unije CDU. Kljub temu da je mladi politik živ primer protislovja, pa po drugi strani predstavlja možen odgovor na največjo težavo, ki trenutno preti stranki CDU: Kaj se bo zgodilo po Angeli Merkel?

Spahn je že v mladih letih priznal, da je homoseksualec, vendar med strankarskimi kolegi vseeno uživa precejšnjo podporo, še posebej pa je aktiven na področju financ in zdravstva. Kot politik brez madeža ima velik potencial, ki bi lahko dal nov zagon krščanskim demokratom, ki jim sicer že leta vladajo eni in isti obrazi. Podprlo bi ga tudi konservativno jedro stranke, še posebej zaradi stališč do migrantske problematike.

Merklovi očitajo levičarsko politiko
Krščansko demokratska stranka CDU in njena sestrska CSU z Bavarske sta v najslabših odnosih v zadnjih 40 letih, zaradi tega jim podpora občutno pada, po drugi strani pa so vse bolj priljubljene skrajne desničarske stranke. Angela Merkel je deležna velikih kritik konservativcev, ki jo obtožujejo, da je zaradi svoje odprte migrantske politike ter zaradi stališč v socialni in energetski politiki stranko umestila preveč na levi pol.

Bo Merklova sploh kandidirala za četrti mandat?
Volitve bodo v Nemčiji potekale naslednje leto, vendar se še ne ve, če bo “Mama Merkel” – kot jo kličejo nekateri podporniki – za četrti mandat sploh kandidirala. Jensu Spahnu, ki trenutno opravlja funkcijo namestnika finančnega ministra, ne primanjkuje ambicij za kanclersko funkcijo. Podmladku CDU se je pridružil že pri petnajstih letih, čez sedem let pa je kandidiral za poslanca v spodnjem domu parlamenta. Takrat je za medije izjavil, da ga bo pot peljala vse do Berlina.

“Predrzen in nesramen politik”
Notranji viri iz CDU razkrivajo, da je Merklova Spahna označila za predrznega in nesramnega politika. Na takšne obtožbe pa se finančni minister Wolfgang Schäuble ne ozira preveč. Kljub temu da je mladi politik Spahn mnogim trn v peti, finančnega ministra Schäubla ni oviralo, da ga postavi na mesto svojega namestnika, saj je po njegovem Spahn “vedno nadvse pripravljen in željan delati”.

“Ideja političnega vzora je zame brez pomena. Schäubla gledam samo kot človeka, od katerega se da veliko naučiti, in kot politika, ki je postal minister, ko sem imel le 4 leta. Pustil je globok pečat na nemški politični sceni,” pa je svojega nadrejenega opisal Spahn.

Kritičen do migrantske politike in zavzet za nemške vrednote
Spahnovo stališče do migrantske problematike se razlikuje od večine strankarskih kolegov. “Nikdar ne želim, da se mi zgodi, da postanem žrtev napada in žalitev, ko se bom sprehajal po ulicah Berlina,” je pojasnil za medije. Kljub svoji homoseksualni usmerjenosti je Spahn zaradi svojih konservativnih pogledov in poudarjanja nemških vrednot osvojil eno od sedmih mest v izvršilnem odboru stranke, poroča srbski Blic. 

Spahnova politika predstavlja kombinacijo progresivnosti in konservativnosti. Prepričan je, da je Nemčija sprejela preveč migrantov, ki se ne bodo integrirali. Mladi konservativec ravno zaradi drugačnega pogleda na migrantsko politiko predstavlja precejšnjo konkurenco Angeli Merkel, saj v stranki uživa veliko podporo, ki pa Merklovi v zadnjem času vztrajno pada.

N. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Svet SDS: Država ukinja volišča in otežuje glasovanje

SDS je na seji sveta stranke, ki ga je...

Ruske službe so s pomočjo Poljaka hotele izvršiti atentat na Zelenskega

Poljak je bil aretiran zaradi suma zarote z rusko...

Evropski uniji zmanjkuje denarja za “zeleni prehod”

Evropska unija ima grandiozne plane, za katere še nima...