Bo Patria zastarala na vrhovnem sodišču? Že več kot eno leto “odločajo” o enostavni pritožbi

Datum:

Vrhovno sodišče RS tudi po letu od vložitve zahteve za varstvo zakonitosti glede zastaranja primera Patria še ni odločilo o zadevi. Višje sodišče v Ljubljani je že konec novembra 2015 zavrnilo pritožbo Janeza Janše na sklep Okrajnega sodišča v Ljubljani o zavrženju sodnega primera Patria zaradi zastaranja. Višje sodišče je prepričano, da je zastaranje v korist Janeza Janše, ne pa pravnomočna odločitev. 

                   

Seveda gre za stari prijem levičarjev. Če primer zastara, lahko potem še leta po medijih govoriš, da je sodstvo nesposobno in ne vemo, ali je Janša kriv ali ne. Medtem ko je edina možnost v zadevi Patria oprostilna sodba, pa tega scenarija strici iz ozadja ne bodo dopustili, saj bi oprostilna sodba preveč vplivala na javno mnenje.

Tudi Vrhovno sodišče RS ne spoštuje lastnih zavez
Sodišče je razsodbo obljubljalo do 22. januarja letos. Če ne veste, smo danes že 2. februarja, razsodbe pa ni še nikjer. Vse bolj se zdi, da bo primer obležal v predalih vrhovnega sodišča do absolutnega zastaranja, kar bo sredi letošnjega leta. Zanimivo je, da sodišča za odločitev o varstvu zakonitosti o tem, ali se zastaralni rok podaljša za dve leti, odločajo dve leti.

Na vprašanje, kje se zapleta, so na vrhovnem sodišču odgovorili, da “ne gre za zaplet, ki bi ga bilo treba dodatno pojasnjevati, temveč gre za ustaljeni način odločanja o zadevi”, poroča STA. Ustaljena praksa na sodišču je očitno – ko gre za desničarje -, da postopek vlečejo v nedogled. Pri aferi Patria pa gre za primer, ki je imel in še ima politične, finančne ter gospodarske posledice za Slovenijo. Zato bi ga morali obravnavati urgentno, saj lahko vsi scenariji, z izjemo končne razsodbe, povzročijo politične posledice v prihodnosti.

Vendar pa Vrhovno sodišče RS, ki ga je do nedavnega vodil kršitelj človekovih pravic Branko Masleša, igra politično igro. Opravili bodo svojo partijsko dolžnost. Zadeva bo zastarala. Minister Goran Klemenčič bo podal kakšno izjavo za javnost, v kateri bo dejal, da je pravosodje zanič, a da vlada Mira Cerarja dela vse, kar lahko, in nato bo konec. Mediji bodo utihnili. Vpletene pa bomo čez nekaj let, ko bodo njihova imena utonila v pozabo, lahko gledali kot nove in neokrnjene kandidate za najvišje položaje v “pravosodju”. Tako namreč deluje udbaški vrh pravosodja.

A. R.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...