Nenavadna želja Petra Vriska: rad bi postal kmečki stric iz ozadja

Datum:

Plače nekaterih zdravnikov, ki segajo tja prek deset tisočakov, se zdijo bolj ali ne malenkostne ob plači zvezde slovenskega kmetijstva: plači in zaslužkom Petra Vriska. Če številni kmetje tudi s pomočjo subvencij komaj preživijo, še slabše pa gre upokojenim kmetom in kmeticam, pa na drugi strani prav na račun dela vseh kmetov že vrsto let odlično živi prvi med njimi – Peter Vrisk.

Že pred leti se je govorilo o njegovih bajnih zaslužkih na čelu Zadružne zveze Slovenije. Skupaj s še dvema članoma je že pred dobrimi osmimi leti prejemal več kot 18 tisočakov, da o vseh ostalih dodatkih sploh ne govorimo. Če so bili sporni dohodki in njihovo prikrivanje pred javnostjo vzrok, da je moral leteti iz SLS, pa so prav v teh dneh znova vzrok, da se je prvi kmet znova preobrazil v prvega lobista – za svoj stolček in dobro plačane funkcije.

Minister Židan nenavadno željo Petra Vriska po denarju očitno razume, manj razumevajoč za njegovo strast pa je bil pred leti nekdanji predsednik SLS Radovan Žerjav. “To je težko razumeti drugače, kot da gre za pohlep brez primere,” je pred leti poudarl Žerjav.

Toda Žerjava ni več, ostaja pa Vrisk. Na nedeljskih volitvah v organe Kmetijsko gozdraske zbornice je bilo – kako pomenljivo – največ članov izvoljenih na Kmečki listi Petra Vriska, in sicer dvanajst. Društvo SKZ je dobilo deset svetnikov, Kmečko društvo Cvetko Zupančič šest, Forum za kmetijstvo in podeželje SDS tri in Kmečko društvo NSi dva člana. Po enega so prejeli še sindikat kmetov Slovenije, Lista Franca Režonja in Lista Vinko But.

Vrisk tako ostaja na smem vrhu, kot smo izvedeli, pa naj bi za lastniško obvladovanje Deželne banke do prihodnjega septembra od zadružnikov skušal izsiliti dodatnih deset milijonov evrov za poplačilo kredita, čeprav zadružniki že zdaj komaj še shajajo.

20 let vodi ključne pozicije
Peter Vrisk zaradi katastrofalnega stanja, za katerega je tudi najbolj odgovoren, saj formalno ali neformalno vodi ključne pozicije v slovenskem kmetijstvu že 20 let, sam verjetno ne bo kandidiral za predsednika zbornice, pač pa bo poskušal na to mesto spraviti koga izmed njemu poslušnih kadrov. Najresnejši kandidat za to mesto naj bi bil predsednik SKZ pri SLS Rok Sedminek. Vriskova lista pa naj bi po tej poti skušala obvladovati še KGZS.

Od kod Petru Vrisku zaščita, da kljub negativnim trendom ohranja oblast in vodi tako Zadružno zvezo Slovenije, Deželno banko in Semenarno Ljubljana, hkrati pa ima odločilen vpliv v številnih drugih ustanovah in podjetjih? Naši viri navajajo predvsem povezave z Janezom Zemljaričem, ne gre pa spregledati niti povezav z botri iz Cerarjeve stranke. Predsednika vlade Mira Cerarja namreč srečamo na vsaki pasji procesiji, ki jo tako ali drugače organizira Peter Vrisk.

M. H.

Sorodno

Zadnji prispevki