Bo za bruseljske milijone skrbela brezposelna avstrijska državljanka?

Datum:

Ko v Stranki Alenke Bratušek (SAB) izbrancem ne uspe izvolitev za poslanca, se za tolažbo najde ministrsko mesto. Tokrat bi prazno mesto ministra za kohezijo ponudili kar Angeliki Mlinar. Nekdanja evropska poslanka brez slovenskega državljanstva, ki se je na listi SAB, na letošnjih evropskih volitvah neuspešno borila za ponovno mesto poslanke v Evropskem parlamentu, je po informacijah Bojana Požarja povrhu še brezposelna.

Po odstopu nekdanjega ministra za kohezijo Iztoka Puriča Stranka Alenke Bratušek išče novega ministra. Že v času volilne kampanje pred zadnjimi evropskimi volitvami je marsikoga motilo, kako se lahko za mesto poslanke v Evropskem parlamentu bori oseba, ki sploh ne pozna razmer in interesov slovenske države, povrhu vsega pa si ni uspela urediti niti slovenskega državljanstva. Očitno pa v SAB ne vidijo težav pri tem, da bi se na mesto ministrice za razvoj in evropsko kohezijo zavihtela avstrijska državljanka, sicer koroška Slovenka Angelika Mlinar.

Bratuškova je na današnji novinarski konferenci potrdila, da sta se z Mlinarjevo o tem dogovorili že pred kakšnim mesecem, a ostajajo pri napovedi, da jo bodo uradno predlagali šele, ko bo sprejet državni proračun. Za Mlinarjevo so se v SAB odločili, ker “ve, kako deluje Bruselj, ker zna na Bruseljskih hodnikih odpirati vrata in prepričani smo, da bi lahko bila dodana vrednost pri pogajanjih za novo finančno perspektivo in to vlado, katere del je SAB“. Bratuškova je spomnila tudi, da Mlinarjeva nima slovenskega državljanstva, vendar dela na tem, da bi ga pridobila.

Mlinarjeva, ki tudi ni članica Stranke Alenke Bratušek, je večino svojega življenja preživela v sosednji Avstriji. Po podatkih, ki so razvidni iz javne objave, ki jo je Državna volilna komisija poslala na domove vseh upravičenih volivcev in volivk, ima Mlinarjeva stalno prebivališče prijavljeno na Dunaju, začasno prebivališče pa je imela tedaj prijavljeno na Slovenski cesti v Ljubljani. Ravno zaradi ureditve začasnega bivališča v slovenski prestolnici je sploh lahko kandidirala za evropsko poslanko.

Vir: Javna objava DVK

Gre za pomemben resor, milijone evrov pa moramo vračati Bruslju
Čeprav je Bratuškova v času pred evropskimi volitvami izpostavljala, kako naj bi bila Mlinarjeva bolj Slovenka kot marsikdo drug iz Slovenije, je nemogoče zanemariti, da je bila na prejšnjih evropskih volitvah izvoljena na listi avstrijske stranke Nova Avstrija in Liberalni forum (NEOS). “V srcu nosi Slovenijo in slovensko besedo. Lahko polemizirate glede tega, v kateri državi je živela večino življenja, glede tega, ali je Slovenka ali ne, pač ne morete!” je glede Mlinarjeve še izpostavljala Bratuškova, a seveda je težko verjeti, da se je v času, ko je bila evropska poslanka, ukvarjala z razmerami v Sloveniji. Še posebej zgovorno je pri tem dejstvo, da je glede nadzora na slovensko-avstrijski meji, ki ga je najavil tedanji zvezni kancler Sebastian Kurz, zagovarjala stališče, da je proti strogemu nadzoru, in s tem tako povsem izdala interes Avstrije, katere državljanka je.

Ljubljana, Cankarjev dom. Evropske volitve 2019. Izjava stranke SAB. Nosilka liste Angelika Mlinar. (Foto: STA)

Glede na to, da je Slovenija šesta najslabša članica pri črpanju EU sredstev, nam to veliko pove o naši nesposobnosti črpanja evropskih sredstev. Nič čudnega tako ni, da je letos Slovenija Evropski komisiji za 4. obračunsko leto vrnila 60,7 milijona evrov neporabljenih letnih predplačil. Pa če si Šarec in njegova vlada še tako zatiskata oči, da naj vrnitev denarja za Slovenijo ne bi predstavljala izgubljenega denarja, je dejstvo, da bi za ta denar lahko zgradili vrsto domov za starejše, ki jih v državi kronično primanjkuje, še posebej v luči staranja prebivalstva. Več kot jasno torej je, da imamo težave s črpanjem evropskih sredstev, pa bomo na mesto ministrice, ki bo odgovorna za evropsko kohezijsko politiko, nastavili Mlinarjevo, ki se ji je ponesrečila celo prodaja Angelskih keksov? Ni mar utopično pričakovati, da bo nekdo uspešen pri črpanju evropskih sredstev, če mu še podjetništvo ni šlo od rok?

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...