Zvezno vrhovno sodišče potrdilo Trumpovo zmago v Michiganu: ponovnega preštevanja glasovnic ne bo

Datum:

Ameriški zvezni vrhovni sodnik Mark Goldsmith je volilnemu odboru v Michiganu naložil, da nemudoma preneha s ponovnim preštevanjem glasov v tej ameriški zvezni državi. Goldsmithova odločitev je v nasprotju z zahtevami stranke Zelenih in njihove predsedniške kandidatke Jill Stein, da se izvede ponovno štetje.

S štetjem je volilni odbor že prenehal, ko je tako odločilo michigansko pritožbeno sodišče, saj je ugotovilo, da Jill Stein ni bila oškodovana stranka, saj ni imela razumnih možnosti za zmago. Vse kaže, da zakulisne igrice, s katerimi so poizkušali spodkopati zmago Donalda Trumpa ob velikih jezerih, ne bodo obrodile sadov.

Naj spomnimo: republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je dobil tesno bitko z demokratko Hillary Clinton, saj je v zvezni državi Michigan novembra zanj glasovalo približno deset tisoč volilnih upravičencev več. Michigan je ena tistih držav, kjer je bila predsedniška tekma najtesnejša in so tudi najdlje preštevali glasovnice, na koncu pa je 12 elektorskih glasov osvojil Trump.

Zvezni sodnik Mark Goldsmith je v svoji razsodbi pojasnil, da bi bila pravica stranke Zelenih do ponovnega štetja glasov upoštevana, če bi bilo sodišču predloženo dokazno gradivo, ki bi dokazovalo nepravilnosti na volilnih aparatih, a se kaj takšnega ni zgodilo. Goldsmith je sicer pritrdil, da so bile obtožbe Steinove o goljufijah resne, a same, brez dokazov niso dovolj, da bi se sodišče odločilo drugače.

Ponovitve zgodbe iz leta 2000, ko je zvezno sodišče razveljavilo sodbo floridskega vrhovnega sodišča, da se izvede ponovno štetje glasov, tako ne bo. Leta 2000 je šele Washington končal napore poraženih demokratov, da spodkopljejo tesno zmago Georgea Busha mlajšega v boju z Alom Gorom.

Odločitev sodišča velika zmaga za volilne upravičence
Po odločitvi zveznega sodišča so se že oglasili iz michiganskega republikanskega tabora in sodbo označili kot veliko zmago za vse volilne upravičence v Michiganu. “Sodišče je samo pritrdilo naši tezi, da je poizkušala Jill Stein, ki je prejela le 1,07 odstotka glasov, ukrasti voljo ljudstva s pomočjo neupravičene medijske podpore,” je v izjavi za javnost povedala Ronna Romney McDaniel. Republikanci so opozorili, da je Jill Stein s svojimi zahtevami za ponovno štetje škodila predvsem davkoplačevalcem, saj je ponovno preštevanje glasov državo že stalo več milijonov ameriških dolarjev.

Zanimivo, Steinova je zahtevala ponovno štetje glasov v treh ameriških zveznih državah, kjer je Donald Trump tesno premagal Hillary Clinton: v Michiganu, Pensilvaniji in Wisconsinu. Za svojo namero je morala zbrati kar 7 milijonov ameriških dolarjev, v republikanskem taboru pa sumijo, da Zeleni poizkušajo predvsem pomagati Clintonovi do Bele hiše, zato ne izključujejo možnosti, da jih je Hillaryjina kampanja finančno bogato nagradila. Ni pričakovati, da se bo Steinova predala, saj mediji poročajo, da se bo na odločitev zveznega vrhovnega sodišča pritožila.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...