Bodo parlamentarne volitve v Albaniji pomenile konec vladavine socialista Edija Rame?

Datum:

V Albaniji bodo imeli 25. aprila parlamentarne volitve. Na preizkušnji bo albanski premier, socialist Edi Rama, ki vlada v Albaniji že osem let. Volitve bodo zelo pomembne, saj je državo načela tako ekonomska kriza kot pandemija covid-19. Stranka albanskega premierja pa je v osmih letih prevzela politično prevzela vse sfere političnega delovanja v Albaniji.

                   

Albanski premier Edi Rama upa, da bo 25. aprila 2021 zmagal še tretjič na parlamentarnih volitvah v svoji državi. Vendar je že dlje časa znano, da v Albaniji prevladuje predvsem kriminal. To se ni zaustavilo niti pod vladavino Rame. Politični znanec Tanje Fajon in predsednik albanske Socialistične stranke je vse to le še poglobil. Tako so v državi velike težave s korupcijo in kriminalom. Dodatno težavo za politične izzivalce predstavlja sprejeti volilni zakon, ki je bil sprejet po okusu Rame in njegove stranke.

Dolgoletni premier Albanije ne more biti ponosen na svoje dosežke. Njegova popularnost se v albanskih medijih zmanjšuje. Enako čuti, da bi lahko na volitvah 25. aprila doživel po osmih letih volilni poraz. Njegovi kritiki mu tudi očitajo, da je s svojo aroganco in avtoritarnim načinom vodenja države zaprl vrata Evropski skupnosti.

Ali bo v nedeljo slavil opozicijski izzivalec Rame, Lulzim Basha?

V Albaniji se obeta po osmih letih sprememba oblasti
Na tokratnih volitvah so osrednji politični igralci v Albaniji poleg Ramove stranke še Demokratična stranka (DP) pod vodstvom Lulzima Bashe. Njegova stranka je je bila na oblasti med leti 2005 do 2013. Poleg Demokratične stranke se kot izzivalci Rame kažejo stranka LSI z Monico Kryemadhi (žena albanskega predsednika Ilir Meta) in Socialni demokrati pod vodstvom sumljivega poslovneža Toma Doscha, ki se je znašel tudi na črni listi ameriškega zunanjega ministrstva.

Kot vse kaže, se po zadnjih raziskavah tesna zmaga obeta sedanji največji albanski opozicijski stranki DP. Po rezultatih nekaterih javnomnenjskih raziskav bodo odločale volitve v regijah Tirane, Durres, Elbasan in Korca. Glede na rezultate se lahko v Albaniji po osmih letih zgodi, da se bo spremenila politična oblast v državi.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...