Bodo zaradi “slabih pogojev” tudi zavetišču odvzeli živali?

Datum:

Ali tudi za vse ostale veljajo enaka pravila, ko pride do vprašanja “zanemarjanja živali” in “slabih pogojev”? To se je spraševal uporabnik Facebooka, ki je objavil fotografije zavetišča, ki je vidno v slabem stanju zaradi dežja. “Uboge živali v zavetišču, vse poplavljeno krma namočena, nekomu so zaradi tega živali odvzeli,” je med drugim zapisal. Spomnimo, da so zaradi domnevno slabih pogojev družini Možgan iz okolice Krškega domnevno nezakonito odvzeli živino.

                   

Uporabnik družbenega omrežja Facebook je objavil fotografiji iz zavetišča, na katerem je površina znotraj ograje pod vodo. Vidno slabi pogoji zbujajo dvom, da je za živali znotraj zavetišča poskrbljeno, zato se je uporabnik spraševal, ali za vse veljajo enaka pravila, saj so zaradi “slabih pogojev” družini Možgan iz okolice Krškega krave odvzeli.

“Uboge živali v zavetišču, vse poplavljeno krma namočena, nekomu so zaradi tega živali odvzeli, ena se bojda nahaja prav v tem zavetišču,” je zapisal. Mediji so še nedavno poročali o nasilnem, nezakonitem odvzemu 24 glav goveda družini Možgan, ki živi v bližini Krškega. Uradna pojasnila so bila, da so bile krave zanemarjene, o čemer bi po slikah sodeč težko govorili, dejstvo pa je, da je omenjeni družini veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic očitala slabe pogoje, ker so bile krave umazane. Saj podhranjene vidno niso bile.

Foto: zajem zaslona

Zadevo je takrat komentiral tudi predsednik sindikata kmetov Anton Medved, ki je pojasnil, da je šlo pri dotični družini “za sonaravno rejo, kjer so bile živali na paši. Vemo, da je 8 tisoč let nazaj človek zaradi pomanjkanja hrane živali dal v hlev, vendar se živali odlično počutijo, če so v naravi, tudi če so blatne, nič za to,” je dejal za naš medij in poudaril, da so bile krave v “dobri kondiciji, navajene ljudi, saj, če ste videli, kako so jih lovili – žival, ki ni vajena ljudi, bega, te pa so bile domače”. 

Aktivistka je sodelovala pri odvzemu. (Vir: Družina Možgan)

Odzvali so se tudi iz dotičnega zavetišča
Fotografija, ki jo je posnel avtor fotografije, je bila posneta v Orovi vasi, in sicer gre za zavetišče oziroma Društvo za zaščito konj, ki se je na njegovo objavo odzvalo. Na Facebook so namreč pojasnili, da imajo vse živali v zavetišču pašne nadstreške, v njih jasli in suhe ter kvalitetne hrane v izobilju. “Imajo svežo vodo, so vsak dan preverjene, dobivajo prehranske dodatke, imajo solne kamne. Kar vidite krme po tleh, je to tista, ki so nam jo avgustovske poplave namočile in je bila neuporabna za prehrano, zato smo jo razsuli, ker je v njih veliko semenja. Kar vidite pokritega sena, je pokrito s ponjavo za skladiščenje sena zunaj, dvignjeno na dve paleti. Če je pa dež, je pa mokro povsod. Pri nas je razlika samo v tem, da imajo vse živali, pašne ali hlevske, možnost stopit pod streho, na suho, se uleči v suh nastilj in uživati življenje. Na mestu tistega, ki se sekira za naše živali, naj se raje sekira za svoje, glede na to, da je napovedan oranžni alarm. Jaz sem naše živali, tudi na pašnikih, danes že preverila, jim dodala dodatnega nastilja in so čisto zadovoljne v vsem, kar jim je nudeno,” so pojasnili.

A. H.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...