Golobove obljube Jankovićevi Tini

Datum:

Po vrnitvi iz podaljšane bolniške je premier Robert Golob (Svoboda) gospodarstvenikom napovedal zmanjšanje dodatno administracijo z evidencami delovnega časa, ki ga je ravno uvedel. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (SD) je nadaljevala iskanje 600 evrov dodatka mesečno sodnikom, kar jim je Golob obljubil že pred letom, dobivati pa bi ga morali od januarja letos. Ministri iščejo tudi petnajst milijonov evrov, ki jih je Golob obljubil novi upravi zdaj depolitizirane RTVS Zvezdana Martića. Med temi zadregami pa je premier parlamentu predlagal dva nova ministra. Tretjega pa po odstavitvah in odstopih nesposobnih še ni našel. Našel ga še ni za kmetijstvo, kjer krave pred kmeti za nevladnike rešujejo inšpektorji, o akcijah pa podrobno obveščajo premierjevo uradno spremljevalko Tino Gaber.

Kako pomembna je, pa kaže, ker bo življenje Tina Gaber polepšala vsem v Ljubljani celo kot novoletna jelka. Drevo na Prešernovem trgu ji je posvetil župan Ljubljane Zoran Janković, v katerega Pozitivni Sloveniji so bili trije sedanji in bivši premieri. Ob Golobu tudi Alenka Bratušek in Marjan Šarec. Vsi skupaj, če prištejemo še predsednico republike Natašo Pirc Musar, predstavljajo politično dediščino in vrh elite Milana Kučana, ki vlada državi.

Obisk predsednika vlade Roberta Goloba v Sneberjah. Ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik vlade Robert Golob. (Foto: KPV)

A tudi v tej Kučanovi eliti smo priča brezobzirnim obračunom. Denimo z Mojco Pašek Šetinc, ki bi s preiskovalno komisijo za nadzor medijev morala diskreditirati SDS. S tem se je že izkazala kot urednica in novinarka TVS. A zdaj so jo odrezali iz Svobode in odstavili z vrha te komisije in bo le še neodvisna poslanka. Ta teden smo izvedeli za dodatno ozadje obračuna. Ob zahtevi Pašek Šetinčeve po odstopu Šarca, ker je na čuden način pošiljal dva milijona evrov obrambnega ministrstva proti POP TV, bi lahko bilo usodno, ker je pri preiskovanju SDS “naletela” na Tino Gaber, ki je kot nekdanja partnerica Klemna Nicolettija v ustvarjanju piramidnih shem in nenavadnih kripto valut Nicolettija povezala z Rokom Snežičem, tudi nekdanjim intimnim partnerjem vplivne spremljevalke našega premierja. Aleksander Reberšek (NSi) je povzel, da je povsod zraven kot vegeta.

Ta napačna naveza je precej sesula “spin” (oblika propagande, dosežena z zavestno pristransko interpretacijo dogodka za vplivanje na javno mnenje o javni osebnosti ali organizaciji) portala Necenzuriranih o sporočilih med Janezom Janšo in Rokom Snežičem z bizarnimi idejami Snežiča o medijih. Ponujal naj bi Janši, denimo, da bi “atomski fizik” Marko Potrč, ki se je med epidemijo covida preselil v bolj svobodno Švedsko, z investitorji, ki bi jih uredil Snežič, kupil Planet TV. Za Potrča je znano, da je Golobu pozneje pomagal v kampanji. Posnela sta skupen video. Ni pa znano, da bi bil Potrč tudi intimni partner Tine Gaber.

Nova24TV, ki jo je Pašek Šetinčeva na vso moč preiskovala, se je na Necenzuriran spin odzvala s spinom z manj bizarno vsebino:

Del spina Necenzuriranih o domnevnem dopisovanju med Janšo in Snežičem je v svojih propagandnih sporočilih na družabnih omrežjih povzel tudi 8. marec Nike Kovač. Ta zasebni zavod je ustanovil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica).

Naša Vesna, naš Mihael, naša Nika, naša Anuška
Lani v času volitev in referendumov, ko je oblast prevzel Robert Golob, so 8. marcu dramatično zrasli prihodki iz neznanih vir. Na skoraj pol milijona evrov. Tudi iz tujine. Ob nič zaposlenih.

Tako je ta teden po Necenzurirano zapisal 8. marec:

 

Ker sem bil odgovorni urednik Siol.net, lahko nekoliko pojasnim, kaj bi lahko bilo ozadje. Ko je vladal Marjan Šarec, Siol.net dalj časa ni imel odgovornega urednika, ki bi ga moral po zakonu. Tako je lažje goljufati. Pomembno vlogo pa je tam imela skupina novinarjev, ki ni bila zaposlena na Siol.net. Imeli so zasebni biznis s posebno pogodbo. Ti novinarji so bili Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic. Danes znani kot Necenzurirani. Plačeval takrat na njihovo zasebno podjetje ni le državni Telekom. Na vzporedno podjetje je hkrati denar po tihem letel še iz državnega GEN-I Roberta Goloba, Gorenja, ki so ga z leve ravno prodali Kitajcem, in iz podjetja današnjega finančnega ministra Klemna Boštjančiča.

Prva stvar, ki jo je Golob s svojo generalno sekretarko Vesno Vuković iz Necenzuriranih storil v medijih po prevzemu oblasti, je bila predčasna zamenjava odgovornega urednika Siol.net. Mene. Za to, da so to dosegli, so na hitro odstavili nadzorni svet in upravo SDH, in tja nastavili ljudi iz Gorenja, zamenjali so tudi nadzorni svet in upravo Telekoma. Za novega odgovornega urednika Siol.net je Vukovićeva na STA našla Mihaela Šuštaršiča, sicer znanega soborca nekdanjega direktorja STA Bojana Veselinoviča, ki je “depolitiziral” urednika Boruta Meška in ga vrgel na cesto. Zaradi raka je hitro umrl. Šuštaršič je na Siol.net takoj dodelil redno kolumno Niki Kovač iz 8. marca, ta teden pa je z njo osebno naredil še posebno propagandno oddajo. Pred tem je ukinil možnost komentiranja bralcem, po tihem pa je cenzuriral mojo kolumno, v kateri sem pred njegovim prihodom opozoril na javnosti prikrite povezave številnih novinarjev s politiki.

Kako so že videti koruptivne zlorabe oblasti v medijih?

Ko so me politično sčistili iz Siol.net, sem, ker so številni bralci moje delo želeli podpreti tudi z delom svoje dohodnine, ministrstvo za kulturo zaprosil za status nevladne organizacije v javnem interesu. Ministrstvo je zavrnilo to prošnjo in me obvestilo, da je posebna strokovna komisija ocenila, da Spletni časopis “ne uspeva celovito in dosledno zagotavljati medijske in novinarske strokovnosti, objektivnosti in izvirnosti”. Pred tem so Spletni časopis dvakrat finančno podprli iz istega ministrstva, ko so bili na vrhu ministri iz SD, češ da je kakovosten in prispeva k pluralnosti. Kaj se je spremenilo?

Malo. Ministrstvo je prevzela bolj skrajna Levica, ki je angažirala prav posebne strokovnjake. Član posebne strokovne skupine je postal Veselinovič, ki je nekoč sčistil urednika Boruta Meška na cesto. To je stroka.

Ker me je mnenje o nestrokovnosti, neobjektivnosti in neizvirnosti začudilo, sem prosil za podrobnejša pojasnila, na kak način so to ugotovili. Večkrat. A mi nobenih utemeljitev niso poslali. To je pokazalo, da je šlo za arbitrarno, politično motivirano odločanje.

Ta teden pa smo izvedeli, da so status dodelili portalu aktivistke Anuške Delić Oštro, ki je večkrat kritiziral moje članke in celo sprožil postopek pred častnim razsodiščem DNS, ker sem poročal o nenavadnih posledicah politične čistke na RTVS. Ogrožam interpretativni monopol levice. Tako so se pohvalili, da jim je pri Asti Vrečko uspelo dobiti status, ki omogoča pridobivanje dela dohodnin državljanov (in še kaj):

Anuška Delić Oštro

Na ministrstvu so jih razglasili celo za “osrednjo stanovsko organizacijo”. Kot so ene druge leve aktiviste za “glas ljudstva”. Pred portalom Oštro me je pred istim razsodiščem društva novinarjev preganjal že 8. marec, da ne bi smel razkriti, da je Katarina Ravnikar neuspešno sodno preganjala dva kriminalista zaradi zabeležke o seksu za redno zaposlitev z Zoranom Jankovićem. Pritrdili so jim. Ne sme se vedaeti, da je z Ravnikarjevo.

V vladi pa zdaj iščejo še denar za depolitizirano RTVS, ki ga v proračunu države ni. Kje točno bodo našli pet milijonov evrov, da bi pokrili luknje za letos in deset milijonov za prihodnje leto, nočejo pojasniti. Na vprašanje o tem so mi odgovorili zvito: povedali bomo RTVS, ki dodaten denar zahteva. Tam ne potrebujejo odgovora, potrebujejo denar.

Depolitizacija sodnikov NSi
V parlamentu pa je nujno sejo ustavne komisije sklical Jožef Horvat (NSi), da bi vladajoči na hitro uredili še volitve sodnikov. Ukinili bi javno odločanje parlamenta. Poslej bi tajno izbiro sodnega sveta le še razglasila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Nujna seja je pritegnila precej pozornosti, ker je predsednik opozicijske SDS Janez Janša (SDS) opozoril, da so se ustavni akti na nujnih sejah doslej spreminjali le v času osamosvajanja, ko je bilo izredno stanje. Horvat je priznal, da ni nevarnosti, da bi nas kdo napadel. Šlo je za to, da so si vladne stranke zaželele, da bi v parlamentu “depolitizacijo” sodnikov uredili pred novim letom, a so se prepozno spomnili. Ker so zamudili za redni postopek, je Horvat pomagal in ustavno komisijo sklical po “nujnem”. Horvat je to moral, ker ima NSi posebne dogovore z vladajočimi, ki so jim na račun SDS dodelili vodenje komisij za nadzor javnih financ in za nadzor obveščevalcev. Interes je skupen, vladne stranke si ne želijo resnega nadzora SDS, NSi pa je tudi vesela, če se omeji večjega konkurenta na desni. Pa še podpora medijev bo, ki jih večinoma nadzorujejo vladne stranke.

Da Janša protestira, je logično. Zaradi osebne izkušnje ve, kje so tveganja. Doslej so ga že dvakrat z montiranimi političnimi sodnimi procesi poskušali eliminirati. Prvič v prejšnjem sistemu, ko je državi vladal Kučan, ko so ga v aferi JBTZ prijeli slovenski obveščevalci, obsodilo pa vojaško sodišče, češ da je izvedel preveč zaupnosti o načrtih partijskega vrha, kako “rešiti” Jugoslavijo. Aretirali so ga, ko je bil kandidat za šefa ZSMS. Pozneje znane kot LDS. Drugič so ga zaprli v aferi Patria, kjer so mu sodniki z mediji podtaknili podkupnine, ki jih je, šlo je za skoraj pol milijona evrov, dobil slikar Jure Cekuta, ki je bil za to tudi pravnomočno obsojen. Janšo so zaprli sredi volilne kampanje, da je zmagal Miro Cerar. Ta je pred tem vodil sodni svet z Brankom Maslešo. Masleša je, kot je pozneje ugotovilo ustavno sodišče, z nepoštenim sojenjem prispeval, da je Janša pravi trenutek pristal v zaporu, Cerar pa je postal šef vlade.

Sodni svet izbira sodnike. Poslej bi jih še bolj neomejeno. Tudi s pomočjo NSi.

Golobu pa gre vse drugo slabše. Vse bolj je le še eden v seriji novih obrazov, ki hitro izgubljajo popularnost. Kar povečuje možnost predčasnih volitev in menjav in s tem tveganje, da Kučanov klan izgubi oblast.

Oblasti pa tam nikakor ne nameravajo prepustiti nenadzorovanim medijem ali sodstvu. Predvsem pa ne Janezu Janši.

Peter Jančič, Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...