Bolsonaro zavrnil obtožbe Lule, da stoji za nedeljskimi izgredi

Datum:

Bivši brazilski predsednik Jair Bolsonaro je obsodil nedeljski napad nekaj tisoč svojih privržencev, ki so vdrli na območje objektov najvišjih državnih organov. Ob tem so prebili policijske kordone in med drugim opustošili sedež Vrhovnega sodišča. Bolsonaro je početje razglasil za nedemokratično. 

V svojih objavah na Twitterju je Jair Bolsonaro zapisal, da ne podpira tovrstnega delovanja, ker so v demokraciji neprimerna. Ob tem je poudaril, da so del demokracije mirne demonstracije, skladne z zakonom. Dejanja, kakršnim smo priča danes in kakršnih so se med leti 2013–2017 posluževali levičarji, pa odstopajo od tega pravila, poroča Polska Agencja Prasowa.

Obenem je zatrdil, da zavrača “obtožbe brez dokazov”, kakršnih se je v nedeljo poslužil predsednik Luiz Inácio Lula da Silva. Slednji je Bolsonara obtožil, da je pripomogel k vdoru v državne urade. Bolsonaro je poudaril, da je celotno obdobje svojega vladanja spoštoval ustavo in da je branil pravo, demokracijo, transparentnost. Kot je še dejal, je svoboda zanj sveta.

Bolsonara nova oblast že preganja
Bivši brazilski predsednik je od 30. decembra naprej sicer v ZDA, tako da ni prisostvoval na zaprisegi novega starega predsednika, ki je zmagal na oktobrskih volitvah in ki je zavladal s 1. januarjem 2023. Desni politik Bolsonaro se je v ZDA podal skupaj z ženo in najbližjimi sodelavci. Dejal je, da se bo kmalu vrnil domov.

Luiz Inacio Lula da Silva (foto: epa)

Nekateri menijo, da se je Bolsonaro umaknil načrtno, ker mu doma grozi preganjanje od oseb, povezanih z novim levičarskim predsednikom. 3. novembra je sicer priznal svoj poraz na predsedniških volitvah, obenem pa pozval svoje privržence, da prenehajo z množičnimi blokadami cest po celotni državi. Vendar pa del privržencev še naprej organizira proteste. Trdijo namreč, da je zmaga Lule z minimalno razliko posledica volilne prevare.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrstvo za okolje ne želi razkriti avtorjev okoljsko sporne odločbe

Prebivalci Ljubljane in širše ne smejo izvedeti, kdo je...

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...