Brazilski sev zabeležen tudi v Sloveniji: Epidemiologi opozarjajo, da se stanje v Sloveniji ne izboljšuje po pričakovanjih, bolj se moramo držati ukrepov

Datum:

“Na žalost se stanje v državi ne izboljšuje tako hitro, kot si želimo. Zavedati se moramo, da so ukrepi namenjeni temu, da omogočimo čim bolj normalno delovanje družbe in hkrati tudi delovanje zdravstvenega sistema,” je na vladni konferenci izjavila vodja Svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje dr. Mateja Logar in dodala, da so pri Mariboru zabeležpili prvi primer brazilskega seva. “Ta trenutek imamo podatek, da je bilo že približno 80 milijonov posameznikov po celem svetu cepljenih s cepivom AstraZeneca. Resnih neželenih učinkov je izjemno, izjemno malo. Govorimo o nekaj 10 neželenih učinkih. Pri cepivu Pfizer so bili 4 neželeni učinki,” pa je izjavil redni profesor na ljubljanski Fakulteti za farmacijo dr. Borut Štrukelj in dodal, da na trg prihaja učinkovito cepivo podjetja Johnson&Johnson.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, so sodelovali: docentka dr. med. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za Zdravje in prof. dr. Borut Štrukelj, sicer redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani in vladna govorka Maja Bratuša. Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji, je bil dne 7. 3. 2021 sledeč: št. testiranj: 1681, št. pozitivnih: 210 (12,5 odstotka), št. hospitaliziranih: 527, št. oseb na intenzivni negi: 91, dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 14, št. umrlih: 6 in 7-dnevno povprečje: 762.

Včeraj je bilo opravljenih 1.681 PCR testiranj in 7.256 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 210 novih okužb. V soboto je bilo opravljenih 2.785 PCR testiranj in 6.752 hitrih testov. S PCT testi je bilo v soboto potrjenih 382 novih okužb.” Kot je še navedla, je bilo doslej v Sloveniji opravljenih že več kot 945.000 PCR testiranj in več kot milijon hitrih antigenskih testov. Po oceni NIJZ je aktivnih primerov v državi trenutno 10.737, doslej pa je bilo skupaj potrjenih primerov že preko 195.000.

Aktualni trendi na področju epidemije v Sloveniji. (Foto: Vladar RS, Twitter)

“Sedem dnevno povprečno število potrjenih primerov v Sloveniji po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 762 (včeraj 766). V naših bolnišnicah se danes skupaj zdravi 527 COVID-19 pacientov,” je še pojasnila Bratuša. Navedla je še, da se je danes v srednje šole vrnila še polovica dijakov od 1. do 3. letnika, ki se bo do nadaljnjega šolala po t. i. C-modelu. Za ostale učence in dijake sprememb ni, morajo pa vsi učenci od 6. razreda dalje nositi masko tudi v matičnem razredu. Gostinski lokali v posavski regiji in v jugovzhodni Sloveniji danes odpirajo terase in vrtove. Pri tem morajo gostinci in gostje spoštovati vse ukrepe. Gre za poskusno enotedensko odpiranje. Nadaljnje obratovanje bo odvisno od epidemioloških razmer.

“Razmere v jugovzhodni Sloveniji se nekoliko slabšajo – po danes objavljenih podatkih tam 7-dnevno povprečje okužb znaša 42, kar je ravno meja, ki je določena za rumeno fazo za to regijo. Epidemiološke razmere v Posavju pa zaenkrat ostajajo bolj stabilne,” je še pojasnila Bratuševa ter pristavila, da od danes naprej v veljavo stopajo tudi strožji pogoji za vstop v državo. Ponovno so se vzpostavile kontrolne točke, vse podrobnejše informacije o tem pa je mogoče najti na spletnih straneh slovenske policije. Z današnjim dnem prav tako stopijo v veljajo tudi spremembe glede napotitve v karanteno. Po novem je slednjo mogoče z negativnim testom prekiniti po petih dneh. V karanteno so sicer napoteni vsi, ki ne predložijo negativnega PCR ali HAGT izvida, ki niso preboleli covid-19 ali niso bili cepljeni.

Ukrepi so namenjeni čim bolj normalnemu delovanju družbe in obenem delovanju zdravstva
“Danes se v bolnišnicah zdravi 527 pacientov, kar je 17 več kot včeraj in 29 več kot v soboto. V soboto je sicer število hospitaliziranih prvič po 24. oktobru padlo pod 500, a je žal že v nedeljo preseglo 500 in tudi danes vztraja nad 500.” Na intenzivni terapiji se zdravi 91 pacientov, 2 več kot včeraj. Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 37 pacientov, v soboto pa 32. Iz bolnišnic je bilo v nedeljo odpuščenih 14 pacientov, v soboto pa 17. Včeraj je umrlo šest oseb. Naslednja pa je spregovorila vodja Svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, doc. dr. Mateja Logar: “Na žalost se stanje v državi ne izboljšuje tako hitro, kot si želimo. Zavedati se moramo, da so ukrepi namenjeni temu, da omogočimo čim bolj normalno delovanje družbe in hkrati tudi delovanje zdravstvenega sistema.”

Epidemiološki trendi v Sloveniji od pričetka februarja pa do danes. (Foto: Vlada RS, Twitter)

“Odločili smo se za ukrep nošenja mask za vse učitelje in učence od 6. razreda dalje, saj smo se v vseh teh mesecih naučili, da nam maske pomagajo pri omejevanju širjenja okužbe.” Številne raziskave so pokazale, da se med uporabo maske odstotek kisika v krvi ne zniža. To pomeni, da naši možgani ne bodo prav nič slabše delovali, zato skrb, da bodo otroci zaradi mask deležni hipoksije, ni upravičena. Enako velja za kronične bolnike. Pomembno je, da nadaljujemo s cepljenjem po programu, da čim prej dosežemo čim večjo precepljenost populacije, saj je to eden najučinkovitejših ukrepov.

Želeno je, da dosežemo minimalno 60 odstotno precepljenost, potem pa se bomo trudili, da bo precepljenost še višja. 90 odstotna precepljenost je tista, ki zanesljivo ustavi širjenje virusa. Ko to dosežemo, ne prihaja več do epidemičnih pojavov, ampak samo še do posameznih pojavov pri tistih, ki ne morejo biti cepljeni ali ne ustvarijo zadostne zaščite s protitelesi. “Brazilski sev je bil zabeležen na področju Maribora, zaenkrat pri treh osebah znotraj družine, z negativno epidemiološko anamnezo. O dodatno zbolelih ni bilo podatkov. Upamo, da večjega širjenja tega seva ne bomo deležni.”

Na trg prihaja tudi cepivo družbe Johnson & Johnson
Kot tretji govorec na današnji novinarski konferenci pa je nastopil prof. dr. Borut Štrukelj: “11. marca pričakujemo pozitivno mnenje za cepivo družbe Johnson & Johnson. Če bo šlo vse po predvidevanjih, lahko to cepivo v Sloveniji pričakujemo v dobrem mesecu dni.” Cepivo družbe Johnson & Johnson je vektorsko cepivo, DNA cepivo, zelo podobno cepivu Sputnik V in cepivu AstraZeneca. Zbirka kliničnih študij je fascinantna, vključenih je bilo 44 tisoč udeležencev. Študije so bile narejene v Evropi, ZDA, Braziliji in v Južni Afriki.

“Učinkovitost v ZDA je 72-odstotna, v Južni Afriki in v Braziliji pa 57 do 60-odstotna. To kaže na to, da so bili v študijah, izvedenih v Južni Afriki in v Braziliji že prisotni mutirani podtipi koronavirusa, zato je tam učinkovitost nekoliko manjša, ampak še vedno zadovoljiva.” Cepivo, ki je ta trenutek v tekočem pregledu na Evropski agenciji za zdravila, je cepivo nemške družbe CureVac. Cepivo temelji na informacijski RNA in je podobno cepivu Pfizer in cepivu Moderna. Veliko vprašanj je, zakaj EU ne uvozi cepiva Sputnik V. S 4. marcem 2021 je Evropska agencija za zdravila sprejela del dokumentacije in opravlja tekoči pregled.” 

“Imamo prvo cepivo iz ZDA, ki ne temelji na DNA ali RNA tehnologiji, ampak temelji na vnosu antigena, torej delčka virusnega proteina, ki je narejen sintezno. Cepivo izdeluje družba Novavax in se trenutno pregleduje s strani Evropske agencije za zdravila.” Ta trenutek imamo podatek, da je bilo že približno 80 milijonov posameznikov po celem svetu cepljenih s cepivom AstraZeneca. Resnih neželenih učinkov je izjemno, izjemno malo. Govorimo o nekaj desetih neželenih učinkih. Pri cepivu Pfizer so bili štirje neželeni učinki.

“Cepivo AstraZeneca je bilo testirano v ZDA, v Braziliji, v Evropi in v Južni Afriki, zato je odstotek učinkovitosti nekoliko manjši kot je pri cepivih Moderna in Pfizer, vendar že vključuje nove seve, kar je za nas še kako pomembno,” je še pojasnil Štrukelj. 

Domen Mezeg

 

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...