Brežiški župan vladi: Naše stališče je nespremenjeno, azilnega doma nočemo

Datum:

“Stališče Občine Brežice ostaja nespremenjeno – ostro nasprotujemo postavitvi azilnega doma na Obrežju, saj tu že deluje registracijski center, namenjen registraciji oz. varnostnemu preverjanju vseh migrantov, ki nezakonito prestopijo mejo. Lokacija je popolnoma neprimerna za izpostavo azilnega doma iz varnostnega, humanega in prostorskega vidika, na kar občina in občani opozarjamo že več mesecev,” je v javnem pismu sporočil župan Brežic Ivan Molan. 

                   

Občani Brežic se že dlje časa odločno upirajo vladni samovoljni – nameri po vzpostavitvi azilnega doma v tej majhni obmejni občini, kar so med drugim že pokazali s protesti. Občani izpostavljajo varnostna tveganja, neprimernost potencialnih nastanitvenih objektov in gospodarsko škodo, ki bi zaradi tega nastala. Zelo glasen nasprotnik ureditve takšnega doma je tudi župan Ivan Molan, ki je ob odločitvi Upravnega sodišča Republike Slovenije, da zavrže tožbo Občine Brežice glede sklepa Vlade Republike Slovenije o vzpostavitvi azilnega doma na Obrežju, napisal javno pismo, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Izjava župana Občine Brežice: “Sodišče je zavrglo našo tožbo z obrazložitvijo, da gre tu samo za namero vlade za primer višje sile oz. bistvenega povečanja števila migrantov v Sloveniji. Seveda to razumemo, da je tudi jasen signal vladi, da v tem trenutku tudi ona ne sme in nima potrebe, da bi izvajala kakršnekoli aktivnosti v zvezi z azilnim domom (na Obrežju), kajti na tem območju se že izvaja registracijski center, ki zagotavlja nujno oskrbo in pa seveda varnostno preverjanje vseh nezakonitih migrantov, ki pridejo v Slovenijo.

Prebivalci Obrežja so ostro proti azilnemu domu. (Foto: Bobo)

Zato je naše stališče, da nasprotujemo azilnemu domu, nespremenjeno, in jaz upam, da bo vlada to tudi spoštovala. Občina Brežice je 16. 5. 2024 prejela sklep Upravnega sodišča Republike Slovenije, s katerim so tožbo zavrgli na podlagi zavzetega stališča, da sklep Vlade Republike Slovenije ne posega v pravice konkretno, ker gre za namero vlade, in da zato upravni spor ni dopusten. Občina Brežice spoštuje odločitev upravnega sodišča, na odločitev se ne bo pritožila. Sklep občina razume tudi kot jasen signal vladi, da se glede azilnega doma na lokaciji mednarodnega prehoda Obrežje ne sme izvajati nikakršnih enostranskih posegov.

Prebivalci Obrežja ostro nasprotujejo vladni nameri po vzpostavitvi azilnega doma v njihovem kraju. (Foto: Bobo)

Namero je v primeru višje sile oz. močno povečanega števila nezakonitih migrantov v Slovenijo potrebno uskladiti z lokalno skupnostjo in pridobiti soglasje občinskega sveta. Stališče Občine Brežice ostaja nespremenjeno – ostro nasprotujemo postavitvi azilnega doma na Obrežju, saj tu že deluje registracijski center, namenjen registraciji oz. varnostnemu preverjanju vseh migrantov, ki nezakonito prestopijo mejo. Lokacija je popolnoma neprimerna za izpostavo azilnega doma iz varnostnega, humanega in prostorskega vidika, na kar občina in občani opozarjamo že več mesecev.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...