Brezposelnost pod Golobom raste, rajanje se nadaljuje

Datum:

Medtem ko je Janševa vlada beležila rekorde na področju nizke brezposelnosti, le-ta Golobovi vladi uhaja izpod vajeti. Spomnimo še na vrhunske bonitetne ocene iz časa prejšnje vlade. Bonitetna agencija Moody’s je 22. aprila letos potrdila bonitetno oceno Slovenije pri A3 s stabilnimi obeti. Slovenija je navkljub krizi beležila močan gospodarski in proračunski položaj. 

Informacijski filter osrednjih medijev zaenkrat še zavira občutek, da se vlada Roberta Goloba sooča s težavami, ki jih ni sposobna uspešno reševati. STA poroča, da je bilo na zavodu za zaposlovanje s koncem meseca prijavljenih 52.991 oseb, to je 1,8 odstotka več kot meseca septembra. Oktobra je bilo na zavodu 6848 oseb več, kar znaša 38 odstotkov več kot mesec poprej. Od tega je bilo kar 2563 tistih, ki so iskali svojo prvo zaposlitev, to je za 226,1 več kot prehodni mesec!

Med tistimi, ki so se na novo prijavili, je bilo tudi 2453 tistih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas, 43 zaradi stečajev in 574 presežnih delavcev. V času od januarja do oktobra je bilo v naši državi na mesečni ravni povprečno 57.426 brezposelnih oseb, kar pomeni 24,5 odstotka manj kot lansko leto v tem obdobju. Od 5900 oseb, ki so se oktobra odjavile iz zavoda, pa je pridobilo zaposlitev oziroma samozaposlitev 3629 ljudi, kar je 20,5 odstotka manj kot predhodni mesec in 11,3 odstotka manj kot oktobra 2021.

Zavod za zaposlovanje (Foto: STA)

Med na novo zaposlenimi so prevladovali poklici: tajnik, prodajalec, delavec za preprosta dela v predelovalnih obratih, čistilec, strežnik, gospodinjski pomočnik, skladiščnik in uradnik za področje nabave in prodaje. Pogosteje so se zaposlili tudi delavci za področje predšolske vzgoje, komercialni zastopniki za prodajo, natakarji, vozniki in pomočniki v kuhinji. Trenutno je v državi (podatki za avgust) 921.583 delovno aktivnih oseb.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...