Brezposelnost se zmanjšuje, kar kaže na pozitivne vplive v gospodarstvu, na poti pa tudi novi ukrepi, ki bi pomagali predvsem mladim pri iskanju življenjskih uspehov

Datum:

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je bilo v evidenci brezposelnih registriranih manj kot 90 tisoč oseb, kar je nekaj več kot odstotek manj kot v maju in približno četrtino več kot junija lani. Zaradi koronavirusa je brezposelnost skokovito narasla, po treh mesecih pa se ponovno povečuje število prostih delovnih mest. Odpuščanja se umirjajo, po čemer lahko sklepamo na ponoven trend opolnomočenja prebivalstva in gospodarstva.

Konec junija je bilo v evidenci brezposelnih registriranih 89.182 oseb, kar je 1,1 odstotka manj kot maja in 26,3 odstotka več kot junija lani, so objavili na Zavodu RS za zaposlovanje. Na novo se je minuli mesec na zavodu prijavilo 7558 brezposelnih. S tem je število novih prijav v mesečni primerjavi upadlo za 4,7 odstotka, v medletni primerjavi pa je poraslo za 83 odstotkov. Po treh mesecih rasti števila brezposelnih se je junija povečalo število prostih delovnih mest, hkrati pa so se umirila odpuščanja, poroča STA.

V mesecu juniju je bilo med novo prijavljenimi kar 3554 brezposelnih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas, 588 je bilo iskalcev prve zaposlitve, 69 pa je bilo brezposelnih zaradi stečajev. Od 8596 brezposelnih, ki jih je zavod junija odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 7023 oseb. Ker je bila epidemija preklicana, je bil porast skoraj 40-odstoten glede na mesec maj in 85,7 odstoten glede na leto poprej.

Med novo prijavljenimi je bilo 3554 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 588 iskalcev prve zaposlitve, 69 brezposelnih zaradi stečajev in 2201 trajno presežnih delavcev. Od 8596 brezposelnih, ki jih je junija zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 7023 oseb, kar je 39,6 odstotka več kot maja in 85,7 odstotka več kot junija lani, rezultati pa usmerjajo na bodočo pozitivno rast v gospodarstvu.

Neuradni podatki o brezposelnosti (Vir: MDDSZ)

2201 je bilo tistih, ki so bili odpuščeni kot tehnološki višek in so zaradi tega postali trajno brezposelni. Število se je v primerjavi z majem znižalo za 14,9 odstotka, glede na isti mesec junija lani pa se je le-to zvišalo za 282,8 odstotka. Med njimi je bilo največ tistih, ki so delali v primarnemu in sekundarnemu sektorju ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih.

Sprememba registrirane brezposelnosti po območnih službah Zavoda iz meseca maja v junij (Vir: MDDSZ)

Največjo povečanje brezposelnosti beležijo na območju Novega mesta (4,3 odstotka), Trbovljah (dva odstotka), Sevnici (1,9 odstotka), Novi Gorici (1,1 odstotka) in Ljubljani (0,3 odstotka). Brezposelnost pa se je zmanjšala na območju Kopra (5,2 odstotka), Murske Sobote (4,9 odstotka) in Maribora (4,2 odstotka). Na letni ravni pa se je brezposelnost povečala vsepovsod po Sloveniji. Največjo medletno povečanje so zabeležili na območju Kranja (50,5 odstotka), Kopra (42,8 odstotka, Ptuja (39,7 odstotka), Velenja (32,8 odstotka) in Nove Gorice (31,7 odstotka).

Preklic epidemije je pozitivno vplival na ponovno rast prostih delovnih mest, saj se je v mesecu juniju odprlo kar 10.519 novih delovnih mest, kar je za 44,5 odstotka več kot mesec poprej in 13 odstotkov manj kot junija lani, ne glede na to, da so se določeni ukrepi za pomoč v epidemiji podaljšali tudi v junij kar je na prebivalce vplivalo motivacijsko. Največ razpisanih delovnih mest je bilo na področju izobraževanja, zdravstva in socialnega varstva, gradbeništva ter predelovalnih dejavnosti.

MDDSZ Podatki o brezposelnosti (Vir:MDDSZ)

Ker so v času koronavirusa bili zaprti vrtci, je bilo na prvem mestu iskanih največ vzgojiteljev predšolskih otrok, sledilo je povpraševanje po kadru za čiščenje, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih v uradih, hotelih in drugih ustanovah, delavcih za visoke in nizke gradnje, voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev ter natakarjih. V prvem polletju letošnjega leta se je na zavodu prijavilo preko 50 tisoč zaposlenih, kar je več kot 50 odstotkov višje število, kakor v letu 2019. Največ je bilo prijavljenih zaradi poteka zaposlitve za določen čas, ki jih je bilo več kot 26 tisoč, medtem pa se jih je iz evidence odjavilo več kot 40 tisoč. To pomeni, da je kar 14 tisoč več prebivalcev našlo zaposlitev za določen čas, kot pa jo izgubilo, kar je v primerjavi z letom poprej sicer manj, a glede na situacijo, ki smo ji bili priča, so to odlični rezultati.

Na voljo pa so tudi zadnji podatki o registrirani brezposelnosti, ki je sicer višja od anketne in je 9,1 odstotna, kar je 1,1 odstotne točke več, kakor marca in 1,5 odstotne točke več kot aprila lani. Stopnja registrirane brezposelnosti je višja med ženskami (10 odsotna), kot med moškimi (8,3 odstotka). Najvišjo stopnjo brezposelnosti beležijo v Murski Soboti (13,8 odstotka), najnižjo pa v Novi Gorici (6,4 odstotka).

https://www.facebook.com/mladaslovenija/videos/586576315334040/

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na elektronskem srečanju z mladimi govoril o ukrepih za zaposlovanje in soustvarjanju kakovostnih delovnih mest, kar je za mlade še posebej pomembno. Minister je poudaril pomen motivacije mladih za delo in ureditev priložnosti za tiste, ki nimajo dovolj spodbude na način, da jim država ponudi roko, da začnejo aktivno soustvarjati kariero.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...