Brutalne metode režima Kadirova: Predstavniku opozicije so v usta vsadili granato in jo razstrelili!

Datum:

Predstavnik čečenske opozicije Salman Tepsurkajev je bil za kritiko oblasti Čečenske republike na severu ruskega Kavkaza, zlasti pa za kritiko političnega voditelja Ramzana Kadirova pred dvema letoma aretiran. Od tam je bil odpeljan v Čečenijo in brutalno umorjen. 

Smrt predstavnika čečenske opozicije je potrdila ruska varuhinja človekovih pravic Olga Sadovskaja iz ruskega Komiteja za boj proti mučenju. Kot je pojasnila, žrtve ni bilo mogoče rešiti, ker je bila umorjena. Govora je o Salmanu Tepsurkajevu. Oblasti so ga ujele septembra leta 2020 na jugozahodu Rusije v kraju Gelendžik v Krasnodarski pokrajini. Zatem je bil odpeljan v Čečenijo, poroča Polska Agencja Prasowa.

Teden dni so ga okrutno mučili, zatem pa odpeljali na vojaški poligon, mu v usta vstavili granato in ga razstrelili. Zatem so njegovi družini izročili posmrtne ostanke in ji naročili, da ga morajo zagrebsti kot psa. Pokopan je na neoznačenem kraju. Bil je moderator kanala 1ADAT, ki ga je spremljalo okoli 40 tisoč uporabnikov. Njegov medij je bil povezan z gibanjem za človekove pravice Adat, ki se navezuje na islamsko pravo in obstaja od leta 2020.

Čečenski vodja Ramzan Kadirov (Foto: epa)

V Čečeniji pa to pomeni tudi pravni red, ki kljubuje državi in je povezana s plemensko tradicijo. Čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki vlada vse od leta 2007, je znan po neusmiljenem ravnanju s političnimi nasprotniki. Njegovi vojaški oddelki, imenovani “kadirovci”, so del Nacionalne garde Rusije. Soudeleženi so tudi v invaziji na Ukrajino in veljajo za izjemno brutalne do civilistov.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...