Fajonova bi še naprej gostila ruske turiste v EU: Se rusofilna politika vrača na veliki oder?

Datum:

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes na povabilo avstrijskega kolega Alexandra Schallenberga udeležila Evropskega foruma Alpbach v Avstriji. Na panelni razpravi o geopolitičnem prebujenju EU je povedala, da ni naklonjena omejevanju turističnih vizumov za ruske državljane v okviru sankcij EU proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino, poroča STA. Tudi Slovenija sicer že od samega začetka agresije izdaja vizume v zelo omejenem obsegu, in sicer 10–15 odstotkov tistega, kar se je izdajalo pred agresijo, so nam pred časom pojasnili na Ministrstvu za zunanje zadeve. Se morda – sodeč po nenaklonjenosti Fajonove – rusofilija v Sloveniji vrača na veliki oder? 

                   

Nisem naklonjena omejevanju turističnih vizumov. Morebitne vizumske omejitve bi preprečile odhod iz države tudi ljudem, ki nasprotujejo Putinovi politiki in želijo zapustiti Rusijo. Menim, da bi bila ukinitev vizumov tvegana poteza, ki bi se lahko vrnila kot bumerang,” je dejala ministrica Tanja Fajon v razpravi, ki se je dotaknila tudi predloga o ukinitvi turističnih vizumov za ruske državljane, so sporočili z zunanjega ministrstva. Slovenija sicer še ni sprejela stališča do predloga, da bi v okviru sankcij EU proti Rusiji ruskim državljanom prenehali izdajati turistične vizume. Na zunanjem ministrstvu so sredi meseca za STA ob tem napovedali, da bo Slovenija tako kot doslej “iskala rešitve skupaj z državami članicami EU”. O morebitni uvedbi prepovedi pa naj bi konec meseca na neformalnem srečanju govorili zunanji ministri držav članic EU.

V panelni razpravi so sodelovali še avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, albanski premier Edi Rama, slovaški zunanji minister Ivan Korčok, direktorica Avstrijskega inštituta za evropsko in varnostno politiko Velina Tchakarova ter namestnik vodje Fundacije za odprto družbo Alexander G. Soros, sicer sin Georga Sorosa. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je Jan Lipavsky, zunanji minister Češke, ki trenutno predseduje Svetu EU, v razpravi na istem panelu danes pozval k omejitvi turističnih vizumov za ruske državljane. Meni namreč, da potuje zelo malo Rusov in da so ti pogosto bogataši iz Moskve in Sankt Peterburga, ki niso občutili ruske agresije v Ukrajini. Poudaril je, da je v zvezi s tem  potrebna veliko ostrejša politika. Predlog, da bi morale zahodne države prepovedati vstop ruskim državljanom in tako še dodatno pritisniti na režim ruskega predsednika Vladimirja Putina, je v začetku najprej podal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kmalu sta se pozivu pridružili tudi premierki ruskih sosed, finska Sanna Marin – ki je v isti evropski družini kot Fajonova, in estonska Kaja Kallas. Estonija je nato državljanom Rusije že prenehala izdajati vizume, prepovedala je tudi vstop Rusom z vizumi za turistične, poslovne, športne in kulturne namene, ki so bili izdani v Estoniji.

Spomnimo, Zelenski je ob svoji pobudi pojasnil, da bi bil to eden od načinov, kako zmanjšati rusko podporo vojni v Ukrajini, ki je med prebivalstvom še precej visoka. Gre za edino sankcijo, ki bi ruskega predsednika resnično bolela. Režim lahko marsikaj skompenzira, ne more pa nadomestiti evropskih prestolnic in plaž. A Fajonova očitno ni tega mnenja – in ni prvič, da se je obrnila proti Ukrajini, pa čeprav v javnosti predstavlja “drugače”.  Spomnimo, Fajonova je še kot evropska poslanka v enem svojih zadnjih glasovanj v Evropskem parlamentu glasovala za resolucijo, katere namen je bil odložiti podelitev statusa kandidatke Ukrajini. Resolucija je bila sprejeta v času, ko sta Janez Janša in Mateusz Morawiecki na predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela naslovila pismo, v katerem sta zavzela stališče, da bi morala Ukrajina postati članica EU do leta 2030. Sredi junija je Fajonova nato “popravila” svoje stališče in zapisala: “Veseli me, da se ukrajinske sanje glede EU prihodnosti uresničujejo. Čestitke tudi Moldaviji in Gruziji za pridobljeno potrditev s strani Evropske komisije, da sta na pravi poti. Popolnoma podpiram tudi čim prejšnji napredek zahodnobalkanskih držav na EU poti.” Kazalo je, da se je končno odločila stopiti na pravo stran, a očitno ne za dolgo.

Poleg dejstva, da ni naklonjena omejevanju turističnih vizumov, Fajonova na panelni razpravi ni povedala veliko konkretnega – vnovič je obsodila rusko agresijo in se zavzela za čim prejšnje končanje vojne. “Potrebujemo modrost in dolgoročno geopolitično strategijo. Sedanja kriza je nam in svetu pokazala, da je Evropska unija močna, kadar je enotna. To bi moralo biti vodilo nadaljevanja našega geopolitičnega prebujenja,”je še poudarila v svojem mnogobesednem slogu.

V Ukrajini danes obeležujejo 31. dan neodvisnosti. Ukrajinski predsednik je v luči ruske invazije v svojem nagovoru poudaril, da se bodo borili do konca, iz vsepovsod pa se vrstijo čestitke in izrazi podpore Ukrajini. Čestital je tudi premier Robert Golob in poudaril, da Ukrajini Slovenija v tej neizzvani vojni stoji ob strani in da je njena predana partnerica na poti okrevanja. Ukrajini so izrazili podporo tudi na zunanjem ministrstvu – a stališče Tanje Fajon nakazuje, da bi se tudi to lahko izkazalo za “drugače”.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTVS se sesuva: z mesta člana uprave RTVS odstopil tudi Trček

Z mesta člana uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je odstopil...

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...