Častnemu občanu, akademskemu slikarju Francetu Slani so se poklonili na žalni seji

Datum:

V torek, 3. maja 2022, je Občina Ivančna Gorica pripravila žalno sejo v spomin na pokojnega častnega občana in akademskega slikarja Franceta Slano, ki se je pred dnevi poslovil v 96. letu starosti.

Žalna seja je potekala v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Krka in Kulturnim društvom Krka, poleg soproge pokojnega pa so se jo udeležili predstavniki Občinskega sveta, prejemniki občinskih priznanj in nagrad, predstavniki javnih zavodov, društev in zvez, ter številni Slanovi sokrajani. France Slana je več kot 30 let živel in ustvarjal na Krki.

O pomenu slikarjevega kulturno-umetniškega delovanja na Krki in v občini Ivančna Gorica je na seji spregovoril župan Dušan Strnad, ki je poudaril njegove zasluge za prepoznavnost in ugled občine doma in na tujem. V zahvalo za njegove izjemne zasluge, trajne dosežke na področju likovne umetnosti in njegovo aktivno ustvarjalno življenje na Krki in v občini, mu je leta 2013 Občinski svet Občine Ivančna Gorica podelil najvišje občinsko priznanje, naziv častni občan Občine Ivančna Gorica.

V imenu KS Krka, krških kulturnikov in drugih društev s Krke je navzoče nagovorila predstavnica KD Krka Anica Kozinc, obširen ustvarjalni opus slikarja Slane in njegov pomen za sodobno slovensko likovno umetnost pa je predstavil akademik prof. Milček Komelj.  Ob tej priložnosti je v prostorih sejne sobe nastala spominska razstava Slanovih umetniških del, sejo pa so s programom obogatili recitator Rok Godec in kombo zasedba Big banda Grosuplje.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...