Če ne bo napredka, kmetje pripravljajo nove proteste

Datum:

Nezadovoljstvo kmetov, ker jih vlada ne upošteva, je sprožilo vrsto zahtev glede perečih težav v kmetijstvu. Na protestu, ki je potekal po vsej državi, so postavili petnajst zahtev. Prva med njimi je, da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja. Zahtevajo tudi ponovno preučitev in zmanjšanje območij Natura 2000 ter ekološko pomembnih območij, območij občutljivega trajnega travinja, in prestavitev navedenih območij na območja, kjer ne omejujejo kmetijske pridelave. Namesto konkretnih rešitev pa so od vlade dobili delovno skupino, ki bo pregledala odprta vprašanja. Očitno so zopet le prazne obljube, saj se ne obetajo konkretni premiki, še posebej Nature 2000. Če v treh tednih ne bo premika, bodo kmetje nadaljevali s protesti, so sporočili. 

“Če smernic v treh tednih ne bomo zaznali, bomo napovedali nadaljnje proteste,” je pojasnil predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Kot je povedal Medved, so v delovni skupini pregledali 15 zahtev glede perečih težav v kmetijstvu. Od Goloba pa dobili “zagotovilo”, da v dveh letih še ne bo davka na nepremičnine. A teh zagotovil in obljub Roberta Goloba smo že vajeni, ne pa tudi njihove realizacije.

Prehranska varnost Slovenije ne sme biti podrejena “okoljevarstvenim avanturam”
Sindikat kmetov poleg omenjenega zahteva tudi izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov, zapisanih v strateškem načrtu skupne kmetijske politike na način, da so dostopni kmetu, uporabni, izvedljivi in trajnostni. Prav tako zahteva jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe, ki so kmetu dosegljivi in izvedljivi. Zahteva tudi, da je prehranska varnost Slovenije prioriteta – ne sme biti podrejena “okoljevarstvenim avanturam”, da se ne uvaja novih davkov, saj dodatni davčni pritiski na kmeta omejujejo razvoj kmetij.

Protest kmetov

Natura 2000 omejuje kmete pri košnji, ne pa Jankovića pri gradnji kanalizacije
Glede upravljanja območij Natura 2000 naj bi prišli do usmeritev, ki bodo na kratek rok, v letu 2023, prinesle zbližanja stališč s kmeti, in rešitev, ki ne bodo posegale v kmetijske prakse, ki v tem trenutku na teh območjih že obstajajo, je povzel minister Anton Brežan. Omrežje Evropske unije Natura 2000 namreč določa, da mora 27 držav članic varovati določene naravne habitate na trajnosten način, in sicer tako ekološko kot gospodarsko, posledično pa zmanjšati emisije dušika. In prav to slednje je spodbudilo vsesplošne nemire med kmeti.

Medtem ko gradnja spornega dela kanalizacijskega kanala C0 še naprej poteka brez pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja, pa nekaterim kmetom, ki imajo parcele v območju Natura 2000, grozijo nove omejitve pri kmetovanju – to kmetje doživljajo kot omejevanje lastninske pravice, saj bodo med drugim zaradi prepozne prve košnje tudi ob ves dohodek. Zanimivo je, da tudi območje gradnje spornega dela kanala C0 sodi v Naturo 2000 – a to očitno ne moti niti župana Zorana Jankovića niti gorečih okoljevarstvenikov.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....