Čečenske oblasti aktivistu za človekove pravice podtaknile drogo in ga obsodile

Datum:

Sodišče v Grozniju je v ponedeljek obsodilo znanega čečenskega borca za človekove pravice Ojuba Titijeva, ki bo moral tako za štiri leta v kazensko kolonijo. Obsodili so ga zaradi posedovanja drog. Kritiki pravijo, da je Titijevu policija podtaknila mamila, da bi s tem preprečila delovanje njegove organizacije Memorial.

                   

Titijev je na čelu čečenske veje Memoriala, ki si v Rusiji prizadeva za zaščito človekovih pravic in razkriva zlorabe. Aretirali so ga v začetku lanskega leta, na sodišču v Čečeniji pa so mu sodili od poletja lani. Kazen, ki je v skladu z zahtevo tožilstva, so mu v ponedeljek na sodišču izrekali kar devet ur, kažejo informacije Memoriala, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije.

Odvetniki 61-letnega Titijeva pravijo, da sta njegova aretacija in obsodba posledica njegove preiskave tajnega zaporniškega sistema v Čečeniji, v katerem naj bi se obsežno kršile človekove pravice. Napovedali so pritožbo. Opazovalci navajajo, da so v Čečeniji že v preteklosti za utišanje kritičnih novinarjev in aktivistov za človekove pravice uporabljali obtožbe o posedovanju mamil. Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je prejšnji teden pozvala k takojšnji in brezpogojni osvoboditvi Titijeva.

Titijevo predhodnico so ubili
Njegov Memorial je zadnja organizacija za zaščito človekovih pravic v Čečeniji, ki si še upa javno kritizirati tamkajšnjega voditelja Ramzana Kadirova. V organizaciji so povedali, da so po aretaciji Titijeva njene prostore v sosednji Ingušetiji požgali, napadli pa so tudi njene sodelavce v prav tako kavkaškem Dagestanu. Memorial javno opozarja na kršitve človekovih pravic v Rusiji, čečenskega voditelja Kadirova pa obtožuje vodenja totalitarnega režima, ki izvaja ugrabitve in mučenja.

Čečenski predsednik brutalno zatira opozicijo in LGBT skupnost. (Foto: Twitter)

 

Titijevo predhodnico na čelu Memoriala v Čečeniji Natalijo Estemirovo so leta 2009 ugrabili in nato ubili. V Memorialu so prepričani, da so morilci delovali po ukazu lokalnih oblasti. Tudi Odbor Sveta Evrope proti mučenju je Rusijo kritiziral, ker da ji ni uspelo ustaviti politike mučenja zapornikov v Čečeniji. V odboru pravijo, da je mučenje zapornikov v tej kavkaški republiki globoko ukoreninjena težava.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...