Čečenski voditelj in Putinov zvesti podpornik za poraze v zadnjih dneh okrivil Kremelj

Datum:

Kot kaže, je že napočil čas za medsebojno obtoževanje. Zvesti ruski zaveznik, čečenski vodja Ramzan Kadirov, Vladimirja Putina že krivi za poraze v zadnjih dneh.

                   

Vse od ruske invazije na Ukrajino 45-letni čečenski voditelj Ramzan Kadirov velja za najbolj fanatičnega zagovornika ruskega predsednika Vladimirja Putina. Vsakodnevno je širil vojno propagando, prisegal zvestobo šefu Kremlja Putinu in poročal o novih (pogosto izmišljenih) uspehih.

Očitno pa je sedaj krvosledec jezen. Ker je ukrajinska vojska uspešno izvedla spektakularno protiofenzivo, ruska stran pa se je znašla v kolapsu, je Kadirov svojim privržencem namenil sporočilo in v njem za to hudo obtožil vodstvo v Kremlju. “Da se odpovedujemo mestom … nikogar ne morem kriviti … vendar ne razumem, kakšno strategijo je tukaj izdelalo rusko ministrstvo za obrambo,” pravi Kadirov, ki je ob tem naštel celo vrsto mest, ki so jih Rusi brez boja predali Ukrajincem.

Kadirov se ne more načuditi ruskim vojaškim porazom
Situacija je zanimiva. Rekel bi celo, da je situacija naravnost neverjetna,” je dejal kritično in nakazal, da se Putin morda ne zaveda resničnega stanja stvari. Če se danes in jutri strategija specialnih operacij ne bo spremenila, pravi, se bo prisiljen obrniti na vodstvo ruskega ministrstva za obrambo in državno vodstvo ter jim razložiti situacijo, ki dejansko vlada na samem terenu.

Foto: epa

Delali so napake in mislim, da bo potrebno narediti zaključke,” je po poročanju Bilda poudaril Kadirov v zvočnem sporočilu, objavljenem v nedeljo na svojem kanalu Telegram. Vse od februarske invazije se Kremelj osredotoča na utišanje liberalnih glasov, ki so kritični do vojne, a ko se stvari na bojišču zaostrujejo, se Putin sooča s pravcatim glavobolom, kaj storiti z nekdanjimi podporniki, ki želijo, da Rusija v vojno usmeri večje sile.

Številne čečenske enote so sodelovale v ruskih vojnih prizadevanjih, in medtem ko je Kadirov navidezno hiperlojalen Moskvi, je ena redkih ruskih političnih osebnosti, katerih sporočila Kremelj ne nadzoruje v celoti. Vse oči bodo uprte v to, kako se bo Putin odzval na nedavne umike. Pred tem je omalovaževal trditve, da se je februarja strašno zmotil, ko je menil, da lahko ruska vojska v nekaj dneh porazi Ukrajino. V nedavnem nastopu je dejal, da Rusija med vojno “ničesar ni izgubila”. Kakor koli že, velike izgube v zadnjih dneh bo ruskemu prebivalstvu morda težje pojasniti.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...